问题 阅读理解

Jungle(丛林) country is not friendly to man,but it is possible to survive there. You must have the right equipment and you must know a few important things about woodcraft(山林野外知识). Then your chances of staying alive are very good.

No one should go into the jungle without the right equipment. You need lightweight clothing, a good knife, and a compass. Fishhooks and a line,a rifle,matches in a waterproof container and a poncho(雨披) are necessary too. So is a mosquito net(蚊帐) to protect the head.

In the jungle you can get hopelessly lost within five minutes after leaving known landmark(地界碑). That is why you should always carry a compass. In open country during the day, you can tell which way to go by studying the sun. At night the stars are sure guides to direction. But in most places the jungle rooftop is so thick that it is impossible to see the sun or the stars. Again and again you must check your position by the compass.

Keep alert(警惕的). Watch the ground in front of you carefully. Stop and listen now and again. Avoid haste(匆忙), and rest often. In a place that is hot and humid(潮湿的), the person who sets a fast pace will soon become tired. A steady and even pace is wisest in the long run.

If you lose your way, don't panic. Try to decide how long it has been since you were sure of your position. Mark the spot where you are with blazes on a tree. Put them on four sides of the tree, so that you will be able to see them from any direction. Then you can begin retracing your steps(going back exactly the way you have come), knowing that you can always find the spot from which you started. Except in an emergency, never try to travel the jungle at night.

Whenever possible, it is wise to follow streams and rivers that are going in your general direction. This may cause you many extra miles of travel. But in the end it will save time and energy. Nothing is more exhausting (extremely tiring) than hacking(cutting) a way through unbroken jungle.

Surviving in the jungle is a science. The jungle people have become perfect in this science, and you can too. Learn as much as you can about what to expect in the jungle. Make sure you have the right equipment. Then no part of the jungle will seem completely or frightening. In fact, you will be able to “live off” it for a long time.

小题1:To keep alive in the jungle, you should make it clear that the right equipment is _________.

A.more important than a knowledge of woodcraft

B.less important than a knowledge of woodcraft

C.just as important as a knowledge of woodcraft

D.not as important as a knowledge of woodcraft小题2:If you lose your way in the jungle, which of the following can NOT be done?

A.Check your position by the compass again and again.

B.Decide how long ago it was that you got lost.

C.Tell which way to go by studying the sun/the stars.

D.Mark blazes on four sides of a tree and be sure to see them from any direction.小题3:The author is strongly against traveling at night probably because __________.

A.one tends to move too slowly at night

B.some animals will attack you

C.emergencies occur most frequently at night

D.it is more difficult to check your position小题4:“It is wise to follow streams and rivers”, which will ensure you to _________.

A.avoid animals’ attacks

B.save many extra miles of travel

C.avoid hacking a way through unbroken jungle

D.have a rich supply of drinking water

答案

小题1:C

小题2:C

小题3:D

小题4:C

题目分析:

小题1:细节题:从第一段的句子:You must have the right equipment and you must know a few important things about woodcraft(山林野外知识).可知适当的设备和山林野外知识一样重要。选C

小题2:排除题:从文章第二段的句子:But in most places the jungle rooftop is so thick that it is impossible to see the sun or the stars. 可知在丛林不能用太阳辨别方向。选C

小题3:细节题:从倒数第三段的句子:Except in an emergency, never try to travel the jungle at night.可知作者不赞同晚上去丛林。因为很难辨别方向。选 D

小题4:推理题:从倒数第二段的句子:Nothing is more exhausting (extremely tiring) than hacking(cutting) a way through unbroken jungle.可知答案是C

点评:文章提供了一些山林野外知识,很实用,要考生注意比较。在解答这类问题时要求学生抓住题干文字信息,充分利用关键信息来定位准确。

单项选择题
问答题

某水利工程施工监理招标项目。招标文件规定:①投标保证金金额为10万元人民币。招标人接受的投标保证金形式为:现金、银行汇票或银行保函;②投标函须加盖投标人印章,同时由法定代表人或其授权代表签字;③投标文件分为投标函、商务文件、技术文件三部分,均须单独密封,否则招标人不予接收。
投标人共有6家,分别为A、B、C、D、E和F。投标文件的递交情况如下:
投标人A提前一天递交投标文件,其投标函、商务和技术文件被密封在同一个文件箱内,投标保证金为10万元人民币的银行保函。
投标人B在投标截止时间前递交投标文件,其投标函、商务文件、技术文件单独密封,但其投标保证金10万元人民币现金在投标截止时间后10min送达招标人。
投标人C在开标当天投标截止时间前按时递交投标文件。投标函、商务和技术文件单独密封,其投标保证金为5万元人民币的银行汇票。
投标人D的投标文件于投标截止时间前1天寄达招标人,但其参加开标会议的代表迟到10min抵达开标现场。
投标人E、F的投标文件均提前递交,并符合招标文件要求。
招标人接收了投标人A、B、E和F递交的4份投标文件。因投标人C的投标保证金金额不足、投标人D的投标人代表迟到,招标人拒绝接收其投标文件。
唱标过程中,投标人A的投标函上没有其法定代表人或其授权代理人签字,招标人唱标后,当场宣布A的投标为废标;投标人B的投标函上有两个大写投标报价,招标人要求其确认了其中一个报价后进行唱标;投标人E的投标报价,大写为壹佰捌拾捌万元人民币整,小写为180万元人民币,招标人按照有利于招标人的原则按180万元人民币唱标。
唱标结束后,招标人要求每个投标人在开标会记录上签字。投标人F认为招标人组织的开标存在问题,拒绝在开标会记录上签字,招标人当场宣布其投标为废标。
这样仅剩B、E两个有效投标人,评标委员会经评审后认为有效投标少于3家,明显缺乏竞争性,于是否决了所有投标。
[问题]

在本项目中,评标委员会是否有权否决所有投标招标人下一步应采取什么措施