问题 阅读理解

It can be hard to meet people from another culture. From the beginning, people may send the wrong signal(信号). Or they may pay no attention to signals from another person who is trying to develop a relationship.

Different cultures emphasize (强调)the importance of relationship building to a greater or lesser degree. For example, business in some countries is not possible until there is a relationship of trust. Even with people at work, it is necessary to spend a lot of time in “small talk”, usually over a glass of tea, before they do any job. In many European countries--like the UK or France—people find it easier to build up a lasting working relationship at restaurants or cafes rather than at the office.

Talk and silence may also be different in some cultures. I once made a speech in Thailand. I had expected my speech to be a success and start a lively discussion; instead there was an uncomfortable silence. The people present just stared at me and smiled. After getting to know their ways better, I realized that they thought I was talking too much. In my own culture, we express meaning mainly through words, but people there sometimes feel too many words are unnecessary.

Even within Northern Europe, cultural differences can cause serious problems. Certainly, English and German cultures share similar values; however, Germans prefer to get down to business more quickly. We think that they are rude. In fact, this is just because one culture starts discussions and makes decisions more quickly.

People from different parts of the world have different values, and sometimes these values are quite against each other. However, if we can understand them better, a multicultural environment(多元文化环境)will offer a wonderful chance for us to learn from each other.

小题1:In some countries, eating together at restaurants may make it easier for people to ________.

A.keep each other company

B.share the same Culture

C.get to know each other

D.develop closer relations小题2:The author mentions his experience in Thailand to show that _________.

A.even talk and silence can be culturally different

B.too many words are of no use

C.people from Thailand are quiet and shy by nature

D.the English prefer to make long speeches小题3:According to the text, how can people from different cultures understand each other better?

A.By sharing different ways of life.

B.By recognizing different values.

C.By accepting different habits.

D.By speaking each other’s languages.小题4:What would be the best title for the text?

A.Multicultural Environment.

B.How to Understand Each Other.

C.Cross-Cultural Differences.

D.How to Build Up a Relationship.

答案

小题1:D

小题2:A

小题3:B

小题4:C

题目分析:【文章大意】本文是一篇说明文。文章讲述了不同国家之间的文化差异。理解不同国家文化的差异我们才能建立良好的人际关系。

小题1:D考查细节理解。根据文章第二段中的In many European countries--like the UK or France—people find it easier to build up a lasting working relationship at restaurants or cafes rather than at the office.可知,在许多欧洲国家像英国和法国,人们发现在饭店或咖啡店比在办公室更容易建立长期的工作关系。故选D。

小题2:A考查推理判断。根据文章第三段中的Talk and silence may also be different in some cultures.可知,这是本段的中心句,作者举他在泰国的例子就是为了证明中心句的成立。故选A。

小题3:B考查细节理解。根据文章最后一段中的People from different parts of the world have different values, and sometimes these values are quite against each other. However, if we can understand them better, a multicultural environment(多元文化环境)will offer a wonderful chance for us to learn from each other.可知,如果我们能够理解不同国家的价值观,多元文化环境就会为我们提供相互学习的机会。故选B。

小题4:C考查文章的标题。根据文章的整体可知,文章通篇讲的是欧洲国家文化之间的差异、泰国和其他国家的差异,北欧国家之间的文化差异,所以文章主要讲的是不同根据间的文化差异。故选C。

不定项选择 案例分析题

案例八: 一般资料:求助者,女性,29岁,工人。 案例介绍:求助者结婚两年,但因工作关系,一直两地分居。最近,经常因小事与丈夫发生争执。目前处于“冷战”状态,非常苦恼。 下面是心理咨询师与求助者的一段咨询谈话: 求助者:我们俩总是吵架,我都快烦死了,现在失眠、健忘,还爱发脾气,经常注意力不集中,很影响工作,您说我该怎么办? 心理咨询师:请你说说吵架的具体原因,行吗? 求助者:我们本来见面机会就少,只能电话联系,总是我打给他。最可气的是,他的电话还经常占线。后来发现他那是在跟别人聊天。为这事我跟他吵了好多次,可他就是不听,说是跟同事有事。我现在一听占线气就不打一处来,恨不得把电话都摔了。我跟他说,再这样没法跟你过了。可他还是老样子,我现在已经快一个多月没理他了,您说我该怎么办? 心理咨询师:你觉得你因为什么生气? 求助者:我对他这么好,可他为什么会对我这样? 心理咨询师:我似乎明白你的意思了,你是说你希望他和你一样经常主动给你打电话,时时刻刻关心你,是吗? 求助者:是的,最起码能够随时找到他。 心理咨询师:你对他的关心是经常给他打电话,他就一定要像你对他那样的对你吗? 求助者:…………(沉默)好像也不一定………是我对他要求太高了? 心理咨询师:你觉得你对他的要求是否合理?他对你其它方面都不好吗? 求助者:好像也不是,他对我的父母和我都挺好,每月都按时往家里寄钱。 心理咨询师:是啊,其实夫妻之间的关心除了打电话还有很多表达方式,打电话并不代表全部,是吗? 求助者:我好像明白点了,可我一打不通他的电话就特别生气,什么坏的想法都来了。你说我该怎么办? 心理咨询师:你先回去好好想一想,下次咱们再接着谈好吗? 求助者:好的,谢谢您!

心理咨询师在这段咨询中的主要目的是帮助求助者()。

A.寻找不合理信念

B.改变不合理信念

C.对抗不合理信念

D.建立合理的信念

选择题