问题 单项选择题

①人类和现在的类人猿有共同的祖先,是从已灭绝的古猿______而成的。
②实践表明,市场作用发挥比较______的地方,经济活力就比较强,发展______就比较好。
③他急起直追,近来对外国文学的研究;足以令同行们______。
填入横线部分最恰当的一项是( )。

A.演化 充足 形势 刮目
B.演化 充分 态势 刮目
C.演变 充分 态势 侧目
D.演变 充足 形势 侧目

答案

参考答案:B

解析: “演化”是演进、变化的意思,“充足”指多到能够满足需要;“充分”是指足够(多用于抽象事物);“形势”指事物发展的状况;“态势”指状态和形势;“侧目”指因恐惧而不敢看。

选择题
阅读理解

Remembering your dreams will require some efforts on your part. But what your dreams can offer and tell you about yourself will be well worth  it.  Here are some tips to help recall your dreams:

1. Before going to bed, keep a clear mind. Tell yourself that “I will remember my dreams when I wake up”. This is actually a proven and effective way to recall your dreams.

2. Have a regular bedtime and wake-up time. Make this your routine. Going to bed and waking up at a regular time every day could aid in dream recollection.

3. Avoid alcohol consumption and taking medicine before going to bed. These things may prevent you from remembering your dreams.

4. Keep a pencil and a notebook next to your bed so that they will be within reach as soon as you wake up. Having a small lamp by your bedside is also a good idea, so you wake up in the middle of the night and can record your dreams immediately.

5. Do not get out of bed immediately. Upon waking from a dream, lie still in your bed, keeping your eyes closed and moving as little as possible. Let your mind wander among the images of what you have just dreamed.

6. Write down as many details in your dreams as you can, no matter how seemingly unimportant they may be. Do not judge the content or worry if they make sense.

7. Sometimes it may help to draw pictures. A picture is worth a thousand words, as the saying goes. Even if you are not an artist, a simple drawing can help to recall details of your dreams.

小题1:This passage tells you ______ .

A.some useful tips to recall your dreams

B.the way to recall your dreams

C.the reason to remember dreams

D.many details in your dreams小题2: Which of the following ways may NOT be useful for recalling dreams?

A.Avoiding taking alcohol and medicine.

B.Not getting out of bed immediately.

C.Drinking a cup of hot milk.

D.Writing down as many details as possible.小题3:What does the underlined “it” in the first paragraph mean? ______   

A.Remembering your dreams.

B.Some tips to help recall your dreams.

C.Your making efforts to remember your dreams.

D.What your dreams can offer and tell you about yourself.小题4: The author uses the saying “A  picture is worth a thousand words” to_______.

A.show that a picture is better than words

B.say a picture is equal to thousands of words

C.prove that it’s more important to draw pictures than to speak

D.indicate drawing pictures really helps to recall dreams