问题 阅读理解

Today most Chinese teenagers are happy to be favored by two parents and four grandparents in their families. But have you ever thought about how to take care of four to twelve old people when you grow up and get married? This could be a problem for most Chinese youths as China is entering a new stage of an aging society.

An aging society refers to one where 10 percent or more of its population is over 60. By the end of 2007, Chinese over 60 years old have made up 11.7 percent of the nation’s total population. “China is getting old before becoming rich,”said Cai Chuang, a professor at the Chinese Academy of Social Sciences. The population increase that has powered Chinese growth for three decades will give way over the next ten years to a rapid aging of the society. This will lead to weaker economic growth, because of a lack of labor resources.

As a result of the family planning policy, it is expected that the country’s total working population will decrease after 2015.

China is not the only country getting old. More that 60 countries have become aging societies and one in three people in the European Union is a senior citizen.

However, experts said that China doesn't have a highly developed social security network to support the old. Social security is an insurance program protecting those in need, including the old, the disabled and others.

小题1:An aging society is a society that _________.       

A.less that 10% of its population is over 60

B.10% or more of its population is over 60

C.there are four old people in a family

D.most of its population is over 60小题2:If China enters an aging society, __________.     

A.there will not be enough labor resources

B.the family planning policy will be ended

C.everyone needs to take care of four to twelve old people

D.China will have a highly developed social security network小题3:What does Cai Chuang mean by saying“China is getting old before becoming rich.”?

A.China will be an aging society, then be a developed country.

B.China will be a rich country before being an aging society.

C.An aging society will affect Chinese economy development.

D.China will stop developing because of its aging problem.小题4:The passage mainly talks about         .

A.an aging society

B.Chinese social problem

C.family panning policy

D.aging problem in China

答案

小题1:B

小题2:A

小题3:C

小题4:D

小题1:细节理解题。文章第二段一开始就给老龄化社会下了定义:An aging society refers to one where 10 percent or more of its population is over 60.故应选B。

小题2:细节推理题。根据第二段最后一句Cai Chuang 说的话This will lead to weaker economic growth,because of a lack of labor resources.可以知道答案为A。

小题3:句意理解题。根据文章第二段Cai Chuang 的话可知,老龄化社会会影响中国的经济发展,故答案应选C。

小题4:主旨大意题。本文主要写的是中国的老龄化问题及老龄化社会对中国社会经济发展的影响。故应选D。                        

单项选择题
多项选择题