If practicing an attitude of gratitude(感激) during the storms of life is too much for you right now, that’s OK. When things are tough, most people have a hard time being thankful. They’re so caught up in what’s wrong in the present moment that they simply can’t see some things are still right.
If that’s true for you, then accept it. You’re going through a particularly difficult or unhappy period of time, and you don’t like it one bit. Very normal, very human. But remember this: there is always something to be grateful for. It maybe only a small comfort right now, but it is a start. Make a list of some of the terrible things that didn’t happen. For example:
●You’re in debt...but you’re not homeless.
●You lost your job...but you didn’t lose your health.
●You broke your leg...but you didn’t break your neck.
●Your mother has Alzheimer’s disease...but your father doesn’t.
No matter how bad things are, they could always be worse. Start finding gratitude for what might have happened, but didn’t. It does help a lot. Of course, you may not be thankful for everything— but you can always be thankful for something.
小题1:The passage is intended for those who ________.
A.have done a lot for others
B.have met with difficulties in life
C.have something to do in return
D.don’t know how to be thankful小题2:The writer thinks it ______ for people to feel unhappy in time of difficulty.
A.understandable
B.necessary
C.impossible
D.helpful小题3:How many “terrible things that didn’t happen” are listed in this passage?
A.Two.
B.Three.
C.Four.
D.Five.小题4:What is the purpose of this passage?
A.To discuss ways to make a list of terrible things.
B.To explain what is gratitude towards the storms of life.
C.To persuade people to be thankful for what didn’t happen.
D.To show people different ways to consider their tough situations.小题5:How is the passage organized?
A.Explanation—Comparison—Topic
B.Argument—Opinion—Discussion
C.Comparison—Argument—Explanation
D.Introduction—Discussion—Conclusion
小题1:B
小题2:A
小题3:C
小题4:C
小题5:D
题目分析:本文是一篇说明文,说明了当面对困难的时候,学会如何感恩
小题1:细节题。由第一段第一句可以If practicing an attitude of gratitude(感激) during the storms of life is too much for you right now可以知道答案,故选B。
小题2:细节题。由第二段第二行Very normal, very human. But remember this: there is always something to be grateful for.可以知道答案,故选A。
小题3:细节题。由四个例子●You’re in debt...but you’re not homeless.
●You lost your job...but you didn’t lose your health.
●You broke your leg...but you didn’t break your neck.
●Your mother has Alzheimer’s disease...but your father doesn’t可以知道答案,故选C。
小题4:推理题。由第一段第一句If practicing an attitude of gratitude(感激) during the storms of life is too much for you right now可以推出答案,故选C。
小题5:推理题,由最后一段是个总结,所以排除ABC, 故选D
点评:该类文章层次结构清晰,内容比较简单,要善于抓住粗体字,小标题,特殊符号等信息,快速捕捉文章内容。文章集中考查细节较多,在阅读时注意关键的细节内容,做好标志,以提高阅读的效率