Retirement Age
Retirement is the point where a person stops employment completely.The " standard" retirement age varies from country to country, but it is generally between 50 and 70, according to the latest statistics, 2011.However, for a long time, people have got into an argument about whether the age of retirement should be increased or reduced in their own countries.
There are several arguments for allowing older people to continue working as long as they are able.Many people think that older employees have a large amount of knowledge and experience which can be lost to a business or organization if they are made to retire.Besides, older employees are often extremely faithful employees to and are more willing to implement company policies than the young.A more important point is regarding the attitudes in society to old people.To force someone to resign or retire at 60 or 65 indicates that the society does not value the input of these people and that effectively their useful life is over.
Allowing old people to work indefinitely (无限地), however, is not always a good policy.Some people took the strong view that age alone is no guarantee of ability.Many young employees have more experience or skills than older staff, who may have been stuck in one area for most of their working lives.Having compulsory retirement allows new ideas in an organization.On the other hand, older people should be rewarded by society for their life' s labor by being given generous pensions and the freedom to enjoy leisure.They can have time to do whatever they like, that is, they can have their own plans or roles and achieve their retirement goals.
With many young people unemployed or frustrated in low-level positions, there are often calls to compulsorily retire older workers.However, this can affect the older individual' s freedom—and right—to work.In my opinion, giving workers more choices over their retirement age will benefit society and the individual.
小题1:According to the passage, older people should go on with work because ____.
A.they will help the business not to fail quickly
B.they have grasped much practical experience
C.they need to have a sense of achievement
D.they want to learn more knowledge小题2:The underlined word "implement" in Paragraph 2 probably means "______".
A.take over
B.work on
C.get rid of
D.carry out小题3:The third paragraph is mainly to tell us that ______.
A.older people can' t do their work well
B.young people usually have new ideas
C.it is better for older people to retire on time
D.older people would like to do something else小题4:Which of the following shows the structure of the passage?
小题1:B
小题2:D
小题3:C
小题4:A
题目分析:这篇文章讨论了老人应不应该推迟或减少退休时间,两种观点都给出了理由。
小题1:细节题:从第二段的句子:Many people think that older employees have a large amount of knowledge and experience which can be lost to a business or organization if they are made to retire.可知老人应该继续工作的理由是他们掌握很多实用的经验。选B
小题2:猜词题:句意:老人更容易实施公司的政策。"implement"="Carry" out,选D
小题3:段落大意题:从第三段的句子:They can have time to do whatever they like, that is, they can have their own plans or roles and achieve their retirement goals.可知这段讲的是老人应该准时退休。选C
小题4:文章结构题:文章第一段是提出话题:第二段是认为老人应该继续工作的观点,给出了三个理由,第三段是认为老人应该准时退休,给出了两个观点,最后一段是总结,所以选A
点评:这篇文章讨论了老人应不应该推迟或减少退休时间,两种观点都给出了理由。本文主要还是考查了细节题和推理题,注重综合语言能力的运用,需要根据段落大意,结合语境,做出准确的判断。要求考生在仔细阅读文本的基础上,仔细审题和每个选项,做适当的延伸,做出合理的判断推理。第4题是文章结构图,要弄清每段的大意就可以明白文章的结构图。