问题 单项选择题

成都草堂小学和水立方、国家大剧院等同获中国建筑学会建筑创作奖。从报道中的图片看,该小学的确外表美观,造型新颖。设计者称,校舍以“阳光下的水滴”为设计构思,充分表达了在我国素质教育的原则下,尊重个性发展,尊重少年儿童人格特征的理念。至于评委会是否这么认为,公众不得而知,但很显然的是,该校舍之所以能获得建筑最高奖,最主要的原因,恐怕还在于第二个理由:该校舍在“512”地震中未有丝毫损伤。

对这段话的理解,错误的一项是()。

A.缺乏人性的建筑是丑陋甚至邪恶的

B.生命关怀是一种令人尊敬的建筑创意

C.只有传达生命、灵魂和美的才是建筑

D.只有在保证安全的基础上建筑才有意义

答案

参考答案:A

解析:

【解析】由“最主要的原因,恐怕还在于第二个理由:该校舍在“5.12”地震中未有丝毫损伤”可知建筑的意义在于对生命的关怀与尊重,文段并未对建筑的丑陋、邪恶展开论述。故A为正确答案。

阅读理解

Reading comprehension

     Last week I visited one of my old neighborhoods in Washington D.C. I had not been there for twenty

years and as I walked along the street, my mind was flooded by memories of the past. I saw the old

apartment building where I had lived and the playground where I had played. As I viewed these once

familiar surroundings, images of myself as a child there came to mind. However, what I saw and what I

remembered were not the same. I sadly realized that the best memories are those left untouched.

     My old apartment building, as I remember, was bright and alive. It was more than just a place to live.

It was a movie house, a space station, or whatever my young mind could imagine. I would steal away

with my friends and play in the basement. This was always exciting because it was so cool and dark, and

there were so many things there to hide among. There was a small river in the back of the building. We

would go there to lie in the shade of trees and enjoy ourselves.

     However, what I saw was completely different. The apartment building was now in disrepair. What

was once more than a place to live looked hardly worth living in. The windows were all broken. The

once clean walls were covered with dirty marks. The river was hardly recognizable. The water was

polluted and the trees and flowers were all dead. The once sweet-smelling river now smelled terrible. It

was really heartbreaking to see all this.

     I do not regret having seen my old neighborhood. However, I do not think my innocent childhood

memories can ever be the same. I suppose it is true when they say, "You can never go home again."

1. In the first two paragraphs of the passage the writer tries to tell us that ________.

A. he had lived in Washington D.C. for twenty years

B. he was very imaginative when he was a child

C. he had had pleasant memories of his old neighborhood

D. he had come from a very poor neighborhood

2. How did the writer feel when he visited his old neighborhood in Washington D.C.?

A. Greatly surprised.

B. Very regretful.

C. Quite excited.

D. Very sad.

3. On his visit to his hometown, the writer found the old apartment building ________.

A. seemed unfit to live in

B. had been repaired

C. could hardly be recognized

D. looked dirty and smelt horrible

4. "You can never go home again" in the last sentence of this passage means that ________.

A. one should never revisit his hometown after many years of absence

B. one will never find his hometown the same as it was in his childhood memory

C. a visit to one's hometown will bring back one's pleasant memories of home

D. a visit to one's hometown will bring back many sad memories

单项选择题