Can you remember the day when you spoke your first word? If you can, you are unusual. Try to imagine what first few months of your life were like. I am sure you just spent most of your time eating, sleeping and crying. As you grow older, you were awake more of the time. It took your parents more time to play with you and talk to you. You watched and listened curiously. You began to know that people made certain sounds to go with certain things.
Then you began to try making the sounds you heard. And step by step you were able to make the right sound for one thing.On that day you came to understand the secret of language. The secret is that a certain sound means a certain thing. One sound might be as good as another. But it is no good as a word unless everybody agrees on its meaning. Only when a group of people use the same set of sounds of things, can they understand each other. Then, and only then do these people have a LANGUAGE.
After you found the secret of language, you learned words. Some of the words meant things, such as BOOKS, CHAIRS and SHOES. Some words meant doing things, such as GO and SWIM. And other words describe things, such as GOOD and DIRTY. Soon you learned to put words together to express one’s idea, such as “I want to go out and play with my friends.” This is language. By means of language people can communicate. So we say languages are means of communication.
小题1:When you were a little baby, you_________.
A.made sounds to let people know that you wanted to eat
B.spent most of your time playing with your parents
C.could not hear any sound around you
D.spent most of your time eating, playing and crying小题2:The secret of language is that___________.
A.one sound might be as good as another
B.people can understand each other
C.a certain sound is for a certain thing
D.there is a special sound for each person小题3:You could learn words__________.
A.before you knew what the language was
B.after you knew what the language was
C.if you knew the secret of the language
D.when you were a baby小题4:The aim in using language is___________.
A.to get everying one wants from others
B.to say what one wants to know
C.to share ideas, opinions, news, etc with one another
D.to make oneself understood by others
小题1:D
小题2:C
小题3:B
小题4:C
题目分析:文章讲述了儿童学习语言的过程。
小题1:D 细节题。根据第一段第3行I am sure you just spent most of your time eating, sleeping and crying.说明D正确。
小题2:C 细节题。根据第二段第三行The secret is that a certain sound means a certain thing.说明C正确。
小题3:B 细节题。根据第三段第一句After you found the secret of language, you learned words.说明B正确。
小题4:C 推理题。根据文章最后一句This is language. By means of language people can communicate. So we say languages are means of communication. 说明语言的目的是交流,故C正确。
考点:考查科普类阅读
点评:本文是关于儿童学习语言的过程,对于细节题的考查很细致,考生要注意儿童学习语言的过程。