The problem is that parents are only educating their children on how to take multiple-choice tests and how to study well, but parents are not teaching them the most important skills that they need to be confident, happy and clever.
Parents can achieve this by teaching practical skills like cooking, sewing and doing other housework.
Teaching a child to cook will improve many of the skills that he will need later in life. Cooking demands patience and time. It is an enjoyable but difficult experience. A good cook always tries to improve his cooking, so he will learn to work hard and gradually finish his job successfully. His result, a well-cooked dinner, will give him much satisfaction and lots of self-confidence.
Some old machines, such as a broken radio or TV set that you give your child to play with will make him curious and arouse his interest. He will spend hours looking at them, trying to fix them; your child might become an engineer when he grows up. These activities are not merely teaching a child to read a book, but rather to think, to use his mind. And that is more important.
小题1: Generally speaking, children’s skills __________.
A.come from their parents
B.have nothing to do with their education
C.may be different from child to child
D.have something to do with their marks in the exams小题2: The writer of this passage does not seem to be satisfied with_______.
A.the parents’ ideas of educating their children
B.the education system
C.children’s skills
D.children’s hobbies小题3: Doing some cooking at home helps children_________.
A.learn how to serve their parents
B.learn how to become strong and fat
C.benefit from it and prepare themselves for the future
D.make their parents believe that they are clever小题4: According to the passage, which of the following is True?
A.Chinese are not very generous on educating their children.
B.All Parents know how to teach their children well.
C.Teaching a child to cook can improve the skills that he will need in the future.
D.Poor parents cannot buy a computer for their children.小题5: Cooking_____
A demands patience B demands time.
C. is an enjoyable but difficult experience.
D.above all
小题1: C.
小题2: A.
小题3: C
小题4: C
小题5: D
小题1: C根据全文,孩子实际技能要通过做家务如烹饪,缝纫等培养,所以孩子之间的技能应该有所不同。
小题2: A从第一段知很多父母对孩子的教育只是让孩子如何参加考试,如何学习成绩好,却忽略了对孩子实际技能的培养。
小题3: C从第三段第一句Teaching a child to cook will improve many of the skills that he will need later in life可知答案
小题4: 从第三段第一句Teaching a child to cook will improve many of the skills that he will need later in life可知
小题5: 从第三段Cooking demands patience and time及 It is an enjoyable but difficult experience可知包括ABC,所以选D。
点评:本文论述了父母可以通过做家务如烹饪,缝纫等培养孩子的实际能力,从而培养让他们自信,快乐,聪明所需的最重要的技能。