问题 阅读理解

New research shows sheep are clever

People often make jokes about how dull sheep are, but new research shows they may be cleverer than we think. Researchers at the University of Cambridge discovered that Welsh mountain sheep have brainpower that equals rodents (啮齿动物). Tests found that the sheep can map the area they live in, and some may even be able to plan ahead.

Young fish prefer noisy neighbors

A new study has shown that young fish like to live on reefs with noisy neighbors! Researchers from the universities of Auckland and Bristol found that young fish looking for a home choose areas where other noisy fish live. The scientists produced all kinds of sounds which had been recorded in different natural environments. The young fish seemed to prefer the sounds of natural reefs, complete with noisy animals! The scientists compared the choice to a music fan wandering around at a music festival, choosing to set up a tent closest to the music they like best!

Butterflies are disappearing

A new study has shown that 17 species (物种) of butterfly found in Europe have dropped by 70% in the last 20 years. The information collected from 3,000 sites across 15 countries shows it may be caused by the loss (减少) of grasslands covered with flowers. You can encourage butterflies to come into your garden by planting flowers.

小题1:What is the passage mainly about?

A.Some new studies about animals.

B.People’s wrong ideas about animals.

C.Why the number of animals has dropped.

D.The importance of protecting animals.小题2: According to the first paragraph, we may infer that sheep _____.

A.are less clever than rodents

B.can find their home

C.can read maps

D.are good planners小题3: Which seems to have to do with the number of butterflies?

A.The species of grass in grasslands.

B.The species of trees in grasslands.

C.The number of flowers in grasslands.

D.The number of animals in grasslands.小题4:In which part of a newspaper can we most probably read the passage?

A.Geography.

B.Culture.

C.Travel.

D.Nature.

答案

小题1:A

小题2:B

小题3:C

小题4:D

题目分析:

小题1:A 主旨题 根据小标题:New research shows sheep are clever  故A选项正确

小题2:B 推断题 根据第一段:Tests found that the sheep can map the area they live in, and some may even be able to plan ahead.  故选B正确

小题3:C 细节题 根据第三段:The information collected from 3,000 sites across 15 countries shows it may be caused by the loss (减少) of grasslands covered with flowers 故选C正确

小题4:D 推断题 根据3个小标题,New research shows sheep are clever;Young fish prefer noisy neighbors;Butterflies are disappearing   故选D正确

点评:该文章属于说明类文章。该文章主要报道了有关几类动物的最新研究情况。对于此类文体,考生应知道:不但要求掌握所读材料的主旨大意、中心思想,而且要求掌握文章中的详细事实与细节。既要求理解文章中某句、某段的含义及全文的逻辑关系,又要求根据其含义及逻辑关系进行判断和推理

选择题
问答题 简答题