问题 阅读理解

Without plant, people could not live. We eat plants. We breathe the oxygen(氧气)that plants produce. And we need plants for another reason: we need them for their beauty.

Imagine a world with no plants. Imagine no flowers with their sweet smells, their beautiful colors and their lovely shapes. Imagine when the wind blows, not being able to hear the leaves in the trees or watch the branches sway(摇摆)from side to side.

Everywhere people need the beauty of plants. That is why we have parks full of trees and flowers. That is why people always try to design houses with room for some grass and a garden.

Do you talk to your plants? Do you give them love and attention?

Peter Tompkins and Christopher Bird, writers of a book called THE SECRET LIFE OF PLANTS, tell of an experiment in which two seeds were planted in different places. While the plants were growing, one plant was given love and hopeful ideas. The other plant was given only hopeless ideas. After six months, the loved plant was bigger. Under the earth it had more and longer roots; above the earth, it had a thicker stem (茎) and more leaves.

小题1:According to the passage, which of the following is right?

A.If there are no flowers, there will be no sweet smells.

B.Without plants, we can’t hear the wind.

C.We plant trees to watch the branches sway from side to side.

D.We need plants not only for food and oxygen but also for their beauty.小题2:In the experiment, the plants were________.

A.of different kinds

B.talked to in two different ways

C.both given love and attention

D.grown in the same place小题3:At the end of six months,________.

A.one plant had longer roots than the other and had a thicker stem

B.one plant had longer roots while the other had a thicker stem

C.the plants were of the same size

D.one plant had a thicker stem while the other plant had more leaves小题4:The experiment has proved(证明) that________-.

A.we should talk to plants and give them love

B.without plants people could not live

C.we should grow as many plants as possible

D.plants need plenty of water, sunshine and attention

答案

小题1:D

小题2:B

小题3:A

小题4:A

题目分析:本文是关于植物对人类的影响,不仅仅是给我们食物,还给了我们美丽的景色。

小题1:D 细节题。根据文章第一段Without plant, people could not live. We eat plants. We breathe the oxygen(氧气)that plants produce. And we need plants for another reason: we need them for their beauty.说明D正确。

小题2:B 细节题。根据文章倒数3,4行While the plants were growing, one plant was given love and hopeful ideas. The other plant was given only hopeless ideas.说明用了两种不同的方式来和花儿交流。故B正确。

小题3:A 细节题。根据文章最后3行After six months, the loved plant was bigger. Under the earth it had more and longer roots; above the earth, it had a thicker stem (茎) and more leaves. 说明A正确。

小题4:A 推理题。从文章最后三行内容After six months, the loved plant was bigger. Under the earth it had more and longer roots; above the earth, it had a thicker stem (茎) and more leaves. 可知我们对着说积极向上的话的花儿长的好,说明我们给予他们关爱,故A项正确。

点评:本文介绍了植物对人类的作用,考查的是以细节题为主,要注意文本内容的理解。关键是找出原文的根据,认真核查题支和原文的异同,常犯错误有:绝对化语言,范围扩大或缩小,以偏概全,张冠李戴等。带着问题,再读全文,找出答题所需要的依据,完成阅读。

阅读理解与欣赏

阅读下文,完成第下面问题。

中国诗歌自身的调节功能

  中国诗歌之所以能历久而不衰,一个重要的原因是它本身有一种调节功能,其语言形式处在不断变化的过程之中。从四言到五言到七言,随着汉语的发展变化而不断形成新的节奏。二二节奏的四言诗是诗歌的早期形式,随着《诗经》时代的结束而趋于僵化。此后的四言诗,如曹操《短歌行》那样的佳作实在不多。中国诗歌主要的形式是二三节奏的五言和四三节奏的七言。四言诗一句分成均等的两半,节奏呆板。五七言前后相差一个音节,寓变化于整齐之中,节奏活泼。所以五七言取代了四言而成为中国诗歌的主要形式。为什么七言没有继续加长,发展为九言呢?我想这是因为一句诗七个音节已经达到读起来不至于呼吸急促的最大限度,加长到九言读起来呼吸急促。这样的诗行不容易建立起来。

  在音节变化的同时,格律也在逐渐严密化。中国诗歌是从自由体(古诗)走向格律体(近体诗),但格律体确立之后自由体仍不衰退,而是和格律体并存着,各有其特长。就一个诗人来说固然有的擅长自由体,有的擅长格律体,但两方面的训练都是具备的。在自由体与格律体之间始终没有分成派别。它们互相补充各擅其能,共同促使中国诗歌的繁荣发展。

  从深层考察,诗歌的发展乃是性情与声色两种因素的交互作用。从重性情到重声色,是中国诗歌史的第一个转变,这个转变发生在晋和宋(南北朝时期的宋)之际,具体地说是在陶谢之间。这恰好也正是近体诗的各种技巧被自觉加以运用的时候。明代的陆时雍说:“诗至于宋,古之终而律之始也。体制一变,便觉声色俱开。谢灵运鬼斧默运,其梓庆之鑢乎。”具体地说,这个转变主要表现在两个方面,即从重写意转到重摹象,从启示性的语言转向写实性的语言。《文心雕龙·明诗篇》说:“俪采百字之偶,争价一句之奇;情必极貌以写物,辞必穷力而追新。”指出了转变后的状况。从陶到谢的转变,反映了两代诗风的嬗递。正如沈德潜所说:“诗至于宋,性情渐隐,声色大开,诗运转关也。”(《说诗晬语》)重声色的阶段从南朝的宋延续到初唐,一方面丰富了表现技巧,另一方面也建立起严密的格律,到盛唐,性情与声色完美地统一起来,遂达到了诗歌的高潮。

  但是性情与声色的统一毕竟不能维持多久。盛唐半个世纪一过,二者便又开始分离。重性情的,声色不足;求声色的,性情不完。此后二者统一的诗作虽然不少,但能以二者的统一维持一个时代的再也没有了。中国诗歌史总的看来是辉煌灿烂的,但其顶峰也不过只有这么一个盛唐,半个世纪而已。

1.下列对中国诗歌自身“调节功能”的理解,不正确的一项是[ ]

A.“调节功能”是指历久不衰的中国诗歌在其发展过程中不断求变的一种特性。

B.其语言形式的调节功能体现在不断形成新的诗句节奏:五七言取代了四言。

C.语言形式的调节功能还体现在格律的逐渐严密化:格律体取代了自由体。

D.调节功能还体现在性情与声色的交互作用,从而使中国诗歌呈现出不同的风貌。

2.下列表述完全符合原文意思的一项是[ ]

A.随着人们对《诗经》兴趣的降低,《诗经》的时代结束了,人们由此感觉到二二节奏的四言诗越来越僵化。

B.中国诗歌没有从五言七言发展成九言,是因为五言七言寓变化于整齐之中,节奏更为活泼的缘故。

C.明代陆时雍和《文心雕龙·明诗篇》都指出了两代诗风的嬗递发生在陶渊明和谢灵运之间。

D.晋宋之间,诗歌转变主要表现在从重写意到重摹象,从启示性语言转向写实性语言两个方面。

3.根据原文提供的信息,下列推断不正确的一项是[ ]

A.中国诗歌能历久不衰,是因为人们在诗歌创作中总是保持探索求新的自身调节的状态。

B.中国诗歌的发展是从自由体走向格律体,后来出现各种技巧被自觉运用的重声色也就不足为奇了。

C.古诗与近体诗的长期并存,说明在中国诗歌史上对诗歌语言形式层面的追求意义不大。

D.从诗歌的发展来看,性情与声色两者只有完美统一起来,才能真正成就诗歌的灿烂辉煌。

名词解释