问题
阅读理解
The Peppered Moth, a kind of insect(昆虫), is found in England. It is light brown in colour and likes to settle(栖息) on trees which are also light brown. This makes the moth difficult to be seen and birds are less likely to notice and eat it. But with the development of industry(工业) , smoke from factories began to reach the trees where the moth settled. It made the trees blacker. Then something very strange took place: in industrial areas, the Peppered Moth began to change colour. It became darker as well. Though the change took several years, some scientists soon notice that newly-born moths were a little darker than usual. A scientist with the name Kettlewell decided to make a careful study of this phenomenon(现象). He marked some of the light moths and some of the darker ones, and set them free in the woods near Bermingham, an industrial city. Later, he recaptured(重新捕获) as many as the marked moths as possible. The results were as follows.
Can you imagine what would happen to the Peppered Moth as the air became cleaner again? 小题1:The Peppered Moth began to change its colour in industrial areas because .
|
答案
小题1:B
小题2:A
小题3:A
题目分析:本文介绍了英国的The Peppered Moth,会随着环境的颜色变化而产生变化,后来当地的环境变坏,虫子的颜色也变成了深色。
小题1:B推理题。根据文章第一段1,2行The Peppered Moth, a kind of insect(昆虫), is found in England. It is light brown in colour and likes to settle(栖息) on trees which are also light brown说明这种昆虫的颜色和周围环境的颜色是相似的,故B正确。
小题2:A 推理题。根据表格可知颜色较浅的虫子回收的较少,而颜色较深的回收较多,说明浅颜色的虫子容易被鸟儿认出来,被吃掉。而颜色深的虫子容易适应环境的变化,不容易被发现。故A正确。
小题3:A 推理题。正是因为这种虫子的颜色容易随着外界的颜色变化而变化,那么空气变的干净以后,环境也会变好,颜色会变浅,故虫子的颜色也会变浅。故A正确。
点评:本文介绍了英国的The Peppered Moth,会随着环境的颜色变化而产生变化。从题目设置的角度看,本题侧重对学生把握文章中心段落和各段落的中心句的能力的考查,所以遇到这类题后,要注意把握好文章结构,了解文章中心意思,找到各段落中心句。不要让文中的一些生词影响了注意力。