问题 单项选择题

阅读下面的文章,回答第22—25题。(一)辩证唯物主义的认识论,把实践作为认识过程的基础,这是它同以前的认识论相区别的一个根本标志。因此,要全面关注孩子的素质,首先必须关注他们的活动的发展和变化。(二)辩证唯物主义认为,人的心理既不是由什么先天的遗传、先验的精神或图式决定的,也不是由环境、由外界事物机械地决定的。人的心理,包 括儿童的心理,并不是什么先天的东西预定的运动,也不是对外界事物的直观的、机械的反映,而是在人的积极活动中,在主体和客体相互作用中的一种能动的反 映。人的心理,包括儿童的心理,都是在活动中形成的,也是在活动中表现的,并且随着活动形态(游戏、学习、劳动)的不断发展而向前发展。这才是正确理解 人,包括儿童心理发展的正确的钥匙。(三)人的实践活动主要是认识世界和改造世界的活动。但从个体来说,实践活动有一个形成和发展过程。儿童出生不久,就产生了完整的有目的动 作;继而便出现了专门接受人类经验的学习活动;最后,出现了改造自然、改造社会的劳动生产和社会生活这一典型形态的实践活动。在这一过程中,儿童从学会适 应社会生活,逐步发展到学会改造社会。这样,他就成为一个独立的社会成员

根据全文内容,第一段中说“要全面关注孩子的素质,首先必须关注他们的活动的发展和变化”,其原因在于 ()。

A.孩子的素质只有在实践活动中才得以形成

B.孩子的素质只有在实践活动中才得以发现

C. 孩子的素质只有在实践活动中才得以认识

D.孩子的素质只有在实践活动中才得以检验

答案

参考答案:C

解析:依据第一段“因此”一词,可知其原因为第一个句子。第一个句子主要谈论的是实践与认识的关系。

阅读理解

阅读理解。

     What will people die of 100 years from now? If you think that is a simple question, you have not been

paying attention to the revolution that is taking place in bio-technology (生物技术). With the help of new

medicine, the human body will last a very long time. Death will come mainly from accidents, murder and

war. Today's leading killers, such as heart disease, cancer, and aging itself, will become distant memories.

     In discussion of technological changes, the Internet gets most of the attention these days. But the change

in medicine can be the real technological event of our times. How long can humans live, Human brains wer

e known to decide the final death. Cells (细胞) are the basic units of all living things, and until recently,

scientists were sure that the life of cells could not go much beyond 120 years because the basic materials

of cells, such as those of brain cells, would not last forever. But the upper limits will be broken by new

medicine. Sometime between 2050 and 2100, medicine will have advanced to the point at which every 10

years or so, people will be able to take medicine repair their organs (器官). The medicine, made up of the

basic building materials of life, will build new brain cells, heart cells, and so on-in much the same way our

bodies make new skin cells to take the place of old ones.

     It is exciting to imagine that the advance in technology may be changing the most basic condition of

human existence, but many technical problems still must be cleared up on the way to this wonderful future.

1. According to the passage, human death is now mainly caused by _____.

A. diseases and aging

B. accidents sad war

C. accidents and aging

D. heart disease and war

2. In the author's opinion, today's most important advance in technology lies in _____.

A. medicine

B. the Internet

C. brain cells

D. human organs

3. Humans may live longer in the future because _____.

A. heart disease will be far away from us

B. human brains can decide the final death

C. the basic materials of cells will last forever

D. human organs can be repaired by new medicine

4. We can learn from the passage that _____.

A. human life will not last more than 120 years in the future

B. humans have to take medicine to build new skin cells now

C. much needs to be done before humans can have a longer life

D. we have already solved the technical problems in building new cells

单项选择题 A1/A2型题