问题 阅读理解

When my daughter was in the fifth grade, she came home from school almost every night with three or more hours of homework. It was my duty to help her get it done. One night she worked until midnight doing her homework.

I felt annoyed, but I didn’t want the teacher to think I was lazy. So I never complained. I wasn’t sure, but it seemed to me that five hours of homework was a bit too much for a fifth grade student.

Later, I found out that parents and educators have discussed about homework for more than a century. Parents who like more homework want to give their children every advantage to succeed in today’s world. Some educators see homework as a way to help students perform better in tests.

Other parents dislike the recent trend toward more homework. They don’t want to stay up until midnight helping their children. They would prefer to spend their time going to the park or reading some really good books with their children. Added to the opposition(反对)are those who say that homework increases the gap(差距)between the rich and the poor. That’s because middle class families do better when it comes to helping their children with their homework.

So, who is right? Is homework an enemy or a help? According to experts, the truth lies somewhere in the middle.

小题1:The author thought that her daughter’s homework _________.

A.was too difficult

B.was too much to finish

C.was done more carefully than other students’

D.could be done as long as she helped her daughter小题2:The author never complained to the teacher because _________.

A.she was too angry to talk with the teacher.

B.she did not like complaining.

C.she was afraid of being thought lazy by the teacher.

D.her daughter would be annoyed if she complained.小题3:In the last paragraph, experts __________.

A.think middle school students should do lots of homework.

B.haven’t come up with any idea to solve this problem.

C.think homework should be given, but not too much.

D.support the idea that homework is good for students.

答案

 

小题1:B

小题2:C

小题3:C

题目分析:本文讲述的是在教育中广泛存在的争议:家庭作业的多与少的话题。

小题1:B 细节题。根据第二段2,3行I wasn’t sure, but it seemed to me that five hours of homework was a bit too much for a fifth grade student.说明作者认为女儿的作业太多了,故B正确。

小题2:C 细节题。根据第二段第一行I felt annoyed, but I didn’t want the teacher to think I was lazy可知我不想被老师认为懒惰,所以我没有抱怨。故C正确。

小题3:C 推理题。根据文章最后一段So, who is right? Is homework an enemy or a help? According to experts, the truth lies somewhere in the middle.可知作者认为作业处于中间位置最好,既不要太多,也不要太少。故C正确。

点评:本文讲述的是在教育中广泛存在的争议:家庭作业的多与少的话题。文章基本上是考查细节题,对此类题型考生可以首先从问题中找到关键词,然后以此为线索,运用略读及查阅的技巧在文中迅速寻找这一细节,找到后再把这一部分内容仔细阅读一遍,仔细比较所给选项与文中细节的细微区别,在准确理解细节的前提下,最后确定最佳答案。

阅读理解

Commencement (毕业典礼) is a time for idealism.

But economic reality is cruel everywhere; especially for new graduate. They have been told repeatedly that a college degree is an open sesame(芝麻) to the global economy. But that’s not necessarily so, according to new research by two economists at he Massachusetts Institute of Technology, Frank Levy and Peter Temin.

It is true that people with college degrees make more money than people without degrees. The gap has narrowed somewhat in recent years, which is disturbing. But the earning power of college graduates still far outpaces that of less-educated workers.

The bad news, though, is that a college degree does not ensure a bigger share of the economics pie for many graduates. In recent decades Mr. Levy and Mr. Temin show, only college-educated women have seen their income grow in line with economy wide gains in productivity. The earnings of male college graduates have failed to keep pace with productivity gains.

Instead, a huge share of productivity growth, which expands the nation’s income, is going to Americans on the top of the income scale. In 2005, the latest year with available data, the top of 1 percent of Americans---whose average annual income was $ 1.1 million--- took in 21.8 percent of the nation’s income, their largest share since 1929.

Administration officials, and other politicians and economists, often, believe that income inequality, reflects an education gap. But Mr. Levy and Mr. Temin show that in the case of men, the average bachelor’s degree is not enough to catch the rising tide of the global economy.

They argue that the real reason that inequality is worsening is the lack of strong policies that broadly distribute economic gains. In the past, for example, a more progressive income tax and unions promote equality. Positive measures have been eroding and new ones have not yet emerged, making the income gap even greater.

Mr. Levy and Mr. Temin conclude that only a new government policy can restore general prosperity. That’s a challenge to the nation’s leader and today’s graduates. America needs them to contribute to the development of the nation in global economy.

小题1:The passage is mainly about that _______.

A.there is a big income gap between female and male college graduates in America.

B.college graduates find it hard to find an ideal job after graduation in America.

C.research shows that American government should take measures to ensure income equality for college graduates

D.college degrees are losing value in America.小题2:What is the main idea of paragraph 5?

A.The whole nation has enjoyed a big income growth with the growth of productivity.

B.Much of the total income in America has been gained by a few very rich people.

C.A small part of people in America have income increase.

D.Upper class Americans contribute most to productivity growth.小题3:The underlined word “eroding” in paragraph 7 probably means _______.

A.being gradually destroyed by wind or rain

B.gradually reducing power

C.gradually disappearing

D.gradually not suitable小题4:We can infer from the passage that _______.

A.female college graduates have higher income than male ones.

B.female college graduates have benefited from some governmental measures to ensure their income growth.

C.income tax can grantee income equality.

D.new measures and policies have been taken to promote income equality.小题5:From the passage, some economists believe that the worsening income inequality is caused by ______.

A.lower college degree of college graduates

B.lack of proper governmental policies

C.gender discrimination

D.underdevelopment of economy and productivity.

单项选择题