问题 单项选择题

来世紀に向けて、個人レベルであれ地域社会 地球規模であれ、科学技術の進歩ゆえに いっそう複雑になっていく問題に対して、個人が判断しなくてはならない局面が増えていくことだろう。その時に自分なりに納得のいく判断を下すためには、科学に無関心 無理 解を決めこんだ(注1)りせず、ふだんかち科学に日を向け、科学的な考え方にふれている必要が あるだろう。つまり、①科学と社会を結びつける良質の情報が必要なのである。その情報は自分の行動に役立てるために受信するだけではなく、場合によっては、自ら責任ある発信者となるために役立てることも大切である。残念なことに、科学者がもたらした成果は、そのままでは判断材料としては②役に立たないことが多い。まず、専門用語ゆえに科学はとりつきにくい。科学が高度になり細分化したために、領域が異なれば科学者でも理解が困難な状況になってしまっている。良質の情報は優れた③表現能力をともなわなくてはならないが、実際のところ、研究に専念している科学者には時聞的余裕がなく、そうした表現能力を磨くいとま(注2)もないのが普通である。一方で、④科学者にも良質の情報が必要である。科学者は何かしら新しいことを世界に先駆けて発見 発表することに熱中するものである。その結果が化学 生物 核兵器の開発に加担する(注3)ことはないか、あるいはわれわれの生活ないしは地球という生態系(注4)に思いもよらぬ影響を与えることがないかに思い(注5)を馳せる機会は、必ずしも多くはない。⑤こうした点に関して、科学者は外部から指摘される必要がある。   ( ⑥ )、最先端の科学の研究成果とその社会的意味を科学に慣れ親しんでいない人に、また社会的意味については科学者に対しても改めて説明する人材、つまり科学の"インタープリター"が必要となる。インタープリターは専門用語の単なる直訳者(注6)ではなく、問題を指摘し、進むべき方向を示唆(注7)する、科学と実生活の橋渡しをする解説 評論者である。かれらが架けるその橋は、専門化した科学技術を公開して市民を啓蒙(注8)するという一方通行のものであってはいけない、インタープリターには科学者がふだん忘れがちな社会への波及(注9)効果、倫理的(注10)問題、他の科学技術や学問分野との連繋(注11)の可能性なども鋭く指摘してほしい。また、一般の人の科学に対する素朴な疑問の中からインタープリターが斬新(注12)な考 えを吸い上げることで、科学者は思いもよらぬ発想転換のヒントを得られることも考えられる。  現在でも優れた作家、評論家、科学者、ジャーナリストなどが先端科学のインタープリターとして活躍しているが、21世紀に向けてその活躍はますます期待されている。(課田玲子「杜会のなかの科学、科学にとっての社会」『現代日本文化論13 日本人の科学』による〕(注1)決めこむ:勝手にそのように決あてしまう (注2)いとま:暇、時間のゆとり (注3)加担する:カを貸す (注4)生態系:生物とそれを取り巻く環境(注5)思いを馳せる:想像する ちとくやく (注6)直訳:原文の一語一語を辞書通りの意昧に忠実に訳すこと しさ (注7)示唆する:ヒントを与える (注8)啓蒙する:教え導く (注9)波及:影響が及ぷこと (注10)倫理:人として守るべき道  (注11)連繋:つながりをつけること (注12)斬新な考え:それまでにない新しい考え

④「科学者にも良質の情報が必要である」とあるが、筆者はどんな情報が必要だと言っているか。

A.自分の研究成果が、社会生活や地球環境などに、どんな影響を与えるかを示す情報

B.自分の研究を、科学に慣れ親しんでいない入に、わかりやすく解説する方法を教える情報

C.自分の領域とは異なる研究の成果が、自分の研究にどのような影響を与えているかを示唆する情報

D.自分の研究に対して、領城の異なる科学者や一般の入はどんな関心を持っているかを知るたあの情報

答案

参考答案:A

阅读理解

Barbie(芭比娃娃),believe it or not,is 50 this year and she's still as popular as ever.A doll is a doll,but Barbie illustrates how,over the last five decades,women have become a standard for judging what freedom really means. How women are treated in different countries tells you a lot about the politics and culture of where they live.

The doll that every little girl wants enables young children to test their possibilities in role playing,giving them a glimpse of what they might be when they grow up,whether to be frivolous or serious (or both).

But in many countries that's not an option. In Saudi Arabia,where woman can't drive or go out publicly unless covered,Barbie is banned. They think Barbie dolls are offensive to Islam(伊斯兰教) and a threat to morality.

In America,she represents the swiftly changing roles of women. Barbie is fun to tease but she's as American as miniskirts_and_pantsuits in her flexible identities and her “growth” from model to astronaut.

Barbie inspired a doll­revolution movement. When a Teen Talk Barbie was programmed electronically to say “Math class is tough”,she was criticized by a national women's group and was regarded as a bad stereotype. Some of her critics also say she's a bad influence because she's too thin and encourages anorexia,that she has run through too many stereotypes(固定模式),and that she lends too much significance to the fantasy stages of child's play.

In some Muslim countries, substitute Barbie dolls have been developed that promote traditional values,with their modest clothing and pro­family backgrounds. They are widely seen as an effort to resist the American dolls that have flooded the market.

Toy seller Masoumeh Rahimi welcomed the dolls,saying Barbie was “foreign to Muslim culture” because some of the dolls have little clothing. She said young girls who play with Barbie,could grow into women who reject Muslim values. “I think every Barbie doll is more harmful than an American missile,”Ms. Rahimi said.

小题1:The writer mentioned “miniskirts and pantsuits”(in Paragraph 4) to imply that ________.

A.these are the only clothes a doll should wear

B.these are very traditional American clothes for women

C.there are a range of different life options available for women

D.readers should wear these clothes more often小题2:The underlined word “anorexia” (in Paragraph 5) most probably means“________”.

A.an illness of refusing to eat

B.giving up math study

C.the wearing of inappropriate clothes

D.a decrease in people's imagination小题3:It can be inferred from the passage that ________.

A.children who like Barbie dolls won't be so serious when they grow up

B.Muslim Barbies are the same as American Barbies

C.Muslim societies are generally more conservative than western societies

D.Americans have no worry about Barbie's influence on children

多项选择题