问题 单项选择题

患儿男,9个月。舌左侧面有片状白色乳凝块样物,此时首优的护理诊断为()

A.疼痛

B.口腔黏膜改变

C.营养失调:低于机体需要量

D.家属知识缺乏

E.体液不足

答案

参考答案:B

解析:舌左侧面有片状白色乳凝块样物即判断为鹅口疮,又称雪口病。主要症状为患者的舌、颊、唇出现白色如雪的柔软小斑点,逐渐融合成奶块样白膜,用力可擦掉,暴露出红的黏膜糜烂面及轻度出血。

单项选择题
阅读理解

阅读理解。

     We can achieve knowledge either actively or passively. We achieve it actively by direct experience, by

testing and proving an idea, or by reasoning.

     We achieve knowledge passively by being told by someone else. Most of the learning that takes place in

the classroom and the kind that happens when we watch TV or read newspapers or magazines is passive.

Conditioned as we are to passive learning, it's not surprising that we depend on it in our everyday

communication with friends and co-workers.

     Unfortunately, passive learning has a serious problem. It makes us tend to accept what we are told even

when it is little more than hearsay and rumor (谣言).

      Did you ever play the game Rumor? It begins when one person writes down a message but doesn't show

it to anyone. Then the person whispers it, word for word, to another person. That person, in turn, whispers

it to still another, and so on, through all the people playing the game. The last person writes down the message

word for word as he or she hears it. Then the two written statements are compared. Typically, the original

message has changed.

     That's what happens in daily life. The simple fact that people repeat a story in their own words changes

the story. Then, too, most people listen imperfectly. And many enjoy adding their own creative touch to a

story, trying to improve on it, stamping (打上标记) it with their own personal style. Yet those who hear it

think they know.

     This process is also found among scholars and authors: A statement of opinion by one writer may be re-

stated as fact by another, who may in turn be quoted by yet another; and this process may continue, unless

it occurs to someone to question the facts on which the original writer based his opinion or to challenge the

interpretation he placed upon those facts.

1. According to the passage, passive learning may occur in _____. [ ]

A. doing a medical experiment

B. solving a math problem

C. visiting an exhibition

D. doing scientific reasoning

2. The underlined word "it" in Paragraph 2 refers to _____.[ ]

A. active learning

B. knowledge

C. communication

D. passive learning

3. The author mentions the game Rumor to show that _____. [ ]

A. a message may be changed when being passed on

B. a message should be delivered in different ways

C. people may have problems with their sense of hearing

D. people tend not to believe in what they know as rumor

4. What can we infer from the passage? [ ]

A. Active learning is less important.

B. Passive learning may not be reliable.

C. Active learning occurs more frequently.

D. Passive learning is not found among scholars.