There exist cruel wars, fighting and sadness in the world today, so it’s not only necessary, but also essential to have a good sense of humor just to help us go through difficult times in our lives. Putting a smile on someone’s face when you know they are feeling depressed, as the saying goes, makes me feel good and warms my heart.
How would you feel if you could not joke around with your wife, husband, child, co-worker neighbor, close friend, or even just someone that you are standing in line with at your corner store? I am always saying things that make others smile or laugh, even if I don’t know the person I’m joking around with. My Grandma always found humor in everything she did, even if it was the hardest job anyone could imagine. This not only relieves stress in any situation, but also is a common manner to speak to others that are around you.
I know of a few people that don’t have a funny bone in their bodies, as they say. Everyone around them could be rolling on the floor after hearing a great joke and they would sit there without the slightest smile on their face. They don’t get the joke that makes others laugh. I am busting a gut while they just sit there, looking at me as if I were from outer space. How can people not get a really funny joke?
Laughing is essential to keep your stress levels under control. Without humor we would find ourselves with a lot of psychological problems, or on a lot of medications to keep us from going crazy. There is too much sadness in this present world. It drives people crazy. We all need to find a way to avoid the sadness and bring a little light into our lives. Therefore, I believe our best medicine is to get together and tell some jokes and have some fun laughing together.
小题1:According to the author, humor is useful in the aspect that ____________.
A.it can pick up people’s spirits
B.it can help people get on well with others
C.it can help get rid of the cruelty in the world
D.it makes people more confident小题2:The author answers the question in the second paragraph with ___________.
A.facts and descriptions
B.evidence and argument
C.examples and conclusion
D.stories and persuasion小题3:The underlined phrase “busting a gut” in the 3rd paragraph can be replaced by .
A.keeping silent
B.speaking loud
C.laughing hard
D.explaining carefully小题4:In writing the passage, the author mainly intends to __________.
A.talk about his own understanding of humor
B.encourage people to be humorous in daily life
C.introduce a practical way to get through daily life
D.convince people of the power of being optimistic about life小题5:What is the author’s attitude towards the present world?
A.Indifferent
B.Positive
C.Satisfied
D.Critical
小题1:A
小题2:C
小题3:C
小题4:B
小题5:D
题目分析:本文是一篇说明文,说明了在今天的世界存在着残酷的战争、战斗和悲伤,我们不仅仅需要、而且很必要有幽默感帮助我们克服困难时期
小题1:细节题,由第四段第一句话Laughing is essential to keep your stress levels under control.可以知道答案,故选A。
小题2:推理题,由第二段How would you feel if you could not joke around with your wife, husband, child, co-worker neighbor, close friend, or even just someone that you are standing in line with at your corner store?和This not only relieves stress in any situation, but also is a common manner to speak to others that are around you可以推出答案,所以选C。
小题3:推理题,由第三段第三行They don’t get the joke that makes others laugh.可以推出答案,所以选C
小题4:细节题,由最后一段最后一句I believe our best medicine is to get together and tell some jokes and have some fun laughing together可以知道答案,所以选B
小题5:推理题,由最后一段第三行There is too much sadness in this present world.可以推出答案,所以选D
点评:做细节题的关键是找出原文的根据,认真核查题支和原文的异同,常犯错误有:绝对化语言,范围扩大或缩小,以偏概全,张冠李戴等。推断题测试考生在阅读基础上的逻辑推理能力,要求考生根据文章所述事件的逻辑关系,对未说明的趋势或结局作出合理的推断;或根据作者所阐述的观点理论,对文章未涉及的现象、事例给以解释。考生首先要仔细阅读短文,完整了解信息,准确把握作者观点。