问题 问答题

试述我国对《外贸法》的修订与完善。

答案

参考答案:

解析:我国对《外贸法》的修订与完善: 1994年颁布的《外贸法》是我国第一部对外贸易基本法,存在着缺陷与不足,如部分规则制订过于原则,操作性较差;有些规定与世贸组织的要求还不完全相符;还存在着不少立法内容的空白等。因此,在对外贸易发展的国内外环境已经发生重大变化的情况下,2004年我国对《外贸法》进行修订。《外贸法》的修订主要体现在三个方面:一是对原《外贸法》与我国加入世贸组织的承诺和世贸组织规则不相符的内容进行了修改;二是根据我国加入世贸组织承诺和世贸组织规则,对我国享受世贸组织成员权利的实施机制和程序做了规定;三是根据《外贸法》实施以来出现的新情况和促进对外贸易健康发展的要求作了修改。具体修订的主要内容有: (1)对外贸经营者的规定进行了修改。 (2)对外贸经营制度的规定进行了修改。 (3)增加了国营贸易管理内容。 (4)增加了自动许可管理的内容。 (5)增加了“与贸易有关的知识产权保护”的内容。 (6)进一步完善对外贸易救济制度的规定。 (7)补充和完善了有关法律责任的规定。 (8)新增外贸监测和公共服务的有关规定。

阅读理解

            People can be addicted to different things— e.g.alcohol, drug, certain foods,or eventelevision.People who have such an addiction are compulsive: they have a very powerfulpsychological need that they feel they must satisfy.According to psychologists, many peopleare compulsive spenders.They feel that they must spend money.This compulsion, like mostothers, is impossible to explain reasonably.For compulsive spenders who buy on credit, chargeaccounts are even more exciting than money.In other words, compulsive spenders feel thatwith credit, they can do anything.Their pleasure in spending large amounts is actually greaterthan the pleasure that they get from the things they buy.

There is even a special psychology of bargain hunting.To save money, of course, mostpeople look for sales, low prices, and discounts.Compulsive bargain hunters,however, oftenbuy things that they don't need just because they are cheap.They want to believe that they arehelping their budgets, but they are really playing an exciting game.When they can buysomething for less than other people, they feel that they are winners.Most people, expertsclaim, have two reasons for their behavior: a good reason for the things that they do and thereal reason.

It is not only scientists, of course, who understand the psychology of spending habits, butalso business people.Stores, companies, and advertisers use psychology to increase business.They consider people's needs for love, power, or influence, their basic values, their beliefs andopinions, and so on in their advertising and sales methods.

Psychologists often use a method called "behavior therapy(疗法)"to help individuals solvetheir personality problems.In the same way, they can help people who feel that they haveproblems with money.

小题1:According to psychologists, a compulsive spender is one who spends large amounts ofmoney              

A.and takes great pleasure from what he or she buys

B.in order to satisfy his or her basic needs in life

C.just to meet his or her strong psychological need

D.entirely with an irrational eagerness小题2:According to the passage, compulsive bargain hunters are often in search of the lowest possible prices                      .

A.because they feel satisfied if they spend less money than others

B.because they like to show off their success in getting things for less money

C.because they have money problem

D.because they want to save money to help heir budget小题3:The passage is mainly talking about

A.the psychology of money-spending habits

B.the purchasing habits of compulsive spenders

C.a special psychology of bargain hunting

D.the use of the psychology of spending habits in business小题4:From the passage we may safely conclude that compulsive spenders or compulsive bargainhunters .

A.are really unreasonable

B.need special treatment

C.can't be cured

D.can never get any help to solve their problems with money

单项选择题