问题 单项选择题

清朝雍正年间,市面流通的铸币,其金属构成是铜六铅四,即六成为铜,四成为铅。不少商人出以利计,纷纷熔币取铜,使得市面的铸币严重匮乏,不少地方出现以物易物。但朝廷征于市民的赋税,须以铸币缴纳,不得代以实物或银子。市民只得以银子向官吏购兑铸币用以纳税,不少官吏因此大发了一笔。这种情况,雍正之前的明清两朝历代从未出现过。
从以上陈述,可推出以下哪项结论
Ⅰ.上述铸币中所含铜的价值要高于该铸币的面值。
Ⅱ.上述用银子购兑铸币的交易中,不少并不按朝廷规定的比价成交。
Ⅲ.雍正以前明清两朝历代,铸币的铜含量,均在六成以下。

A.只有Ⅰ。

B.只有Ⅱ。

C.只有Ⅲ。

D.只有Ⅰ和Ⅱ。

答案

参考答案:D

解析: Ⅰ可以从题干的陈述中推出。因为如果事实上上述铸币中所含铜的价值不高于该铸币的面值,那么熔币取铜就会无利可图,就不会出现题干中所说的商人纷纷熔币取铜,从而造成市面铸币严重匮乏的现象。Ⅱ可以从题干的陈述中推出。因为如果上述银子购兑铸币的交易,都能严格按朝廷规定的比价成交,就不会有官吏通过上述交易大发一笔,题干中陈述的相关现象就不会出现。Ⅲ不能从题干的陈述中推出。铸币铜含量在六成以上,有可能导致商人熔币取铜,但不一定导致商人纷纷熔币取铜,例如,如果有严明的王法。因此,不能由雍正以前明清两朝历代未见有题干陈述的现象,就得出其铸币铜含量均在六成以下的结论。

阅读理解

To many web-building spiders, most of whom are nearly blind, the web is their essential window on the world: their means of communicating, capturing prey, meeting mates and protecting themselves. A web-building spider without its web is like a men cast away on an island of solid rock,totally out of touch and destined to starve to death. So important is the web to an orb-web spider's survival that the animal will continue to construct new webs daily even if it is being starved. For 16 days the starving spider builds completely normal webs. Then, as the animal gets scrawnier, it constructs a wider-meshed (网孔、网眼)web using fewer strands(线). Such webs would only trap larger prey, which is more economical from the perspective of a starving spider. The spider stores energy by recycling web protein. It simply eats its own web each evening and reuses it to produce new silk. In studies with radioactivity, labeled materials, it was found that 95 percent of web protein reappears in the next day web. Most of the energy needed for web-building is used in walking over the strands as they are laid down. Scientists are impressed by the adaptability of the spider's highly preprogrammed brain, which is larger for its size than the brain of any other invertebrate(无脊推动物). If web-building is interrupted, or if some of the existing strands are destroyed, the spider simply goes back to see where the web is left off and then finishes building a normal web. One spider will finish building the incomplete web of another.

小题1:Which of the following best expresses the main ideas of the passage?

A.Secrets of Spiders' Adaptability

B.Importance of Webs to Spiders

C.Secrets of the Spiders' Life

D.Spiders' Highly Preprogrammed Brain小题2:According to the passage, which of the following statements is TRUE?

A.Most spiders will stop conducting webs when hungry.

B.One Web-building spider usually conducts one web.

C.Web-building spiders will probably die without their webs.

D.Web-building spiders have good eyesight.小题3:The underlined word “scrawnier” in the second paragraph probably means ______. 

A.weaker but good-looking

B.fatter and stronger

C.nice and healthier

D.thinner and bony小题4:A spider's ability to finish an incomplete web proves that ______.

A.it has a highly preprogrammed brain

B.it reuses its web protein to reproduce new silk

C.the web is everything for a spider

D.it is able to rebuild a destroyed web

单项选择题