问题 问答题

领导安排你组织一个单位的春节联欢晚会,你怎么把这个活动落到实处。

答案

参考答案:

解析:领导把这项工作交给我,我一定认真对待,精心准备,有计划、有组织、有落实、有总结地把晚会组织好。我认为,春节联欢晚会的组织要做到考虑周全、筹划完备、主题鲜明、注重互动。我会把组织工作分为筹备、进行和总结三个阶段。 在准备阶段,一是确定晚会的主题、形式、目的、时间和地点等;二是成立晚会筹备小组,确定人员分工;三是编排晚会节目,选定主持人,确定节目及演员等;四是制定晚会策划书,设计晚会流程,制定节目单;五是安排好晚会的场务和舞美等,预购或预租相关物品,如音响、灯光、摄像等;六是制定嘉宾名单,确定观众范围;七是制定晚会流程与计划,请领导审批,听取他们的意见或建议,并对流程与计划进行相应的修改或调整;八是做好晚会的前期宣传工作;九是组织晚会的彩排、连排工作,及时发现、处理晚会中可能出现的问题;十是发放晚会通知;十一是检查晚会的会场设施,做好晚会的安全预案。 在实施阶段,一是安排好车辆接送领导、嘉宾;二是引导领导、嘉宾就坐,组织观众入场,演员签到;三是维护好会场秩序,安排好后勤剧务,管理好演员秩序;四是按照节目单进行演出,前台、后台、舞台监督、音响、灯光等各部门协调一致;五是及时处理突发事件,确保晚会顺利进行;六是做好晚会的摄影、摄像工作;七是做好嘉宾退场、观众离场工作,清理、归还各种物品。 在总结阶段,一是结算晚会经费,形成书面报告,向领导汇报;二是总结经验教训,为日后同类活动提供参考。

阅读理解

I once had my Chinese MBA students brainstorming on “two-hour business plans”. I separated them into six groups and gave them an example: a restaurant chain. The more original their idea, the better, I said. Finally, five of the six groups presented plans for restaurant chains. The sixth proposed a catering(餐饮) service. Though I admitted the time limit had been difficult, I expressed my disappointment.

My students were middle managers, financial analysts and financiers from state-owned enterprises and global companies. They were not without talent or opinions, but they had been shaped by an educational system that rarely stressed or rewarded critical thinking or inventiveness. The scene I just described came in different forms during my two years’ teaching at the school. Papers were often copied from the Web and the Harvard Business Review. Case study debates were written up and just memorized. Students frequently said that copying is a superior business strategy, better than inventing and creating.

In China, every product you can imagine has been made and sold. But so few well-developed marketing and management minds have been raised that it will be a long time before most people in the world can name a Chinese brand.

With this problem in mind, partnerships with institutions like Yale and MIT have been established. And then there’s the “thousand-talent scheme”: this new government program is intended to improve technological modernization by attracting top foreign-trained scientists to the mainland with big money. But there are worries about China’s research environment. It's hardly known for producing independent thinking and openness, and even big salary offers may not be attractive enough to overcome this.

At last, for China, becoming a major world creator is not just about setting up partnerships with top Western universities. Nor is it about gathering a group of well-educated people and telling them to think creatively. It’s about establishing a rich learning environment for young minds. It’s not that simple.

小题1:Why does the author feel disappointed at his students?

A.Because there is one group presenting a catering service.

B.Because the six groups made projects for restaurant chains.

C.Because all the students copied a case for the difficult topic.

D.Because the students’ ideas were lacking in creativeness.小题2:Which of the following scenes is NOT considered as lack of creation?

A.Papers were often downloaded from the Internet.

B.Students often said that copying is a preferable business strategy.

C.Students combine knowledge and critical thoughts to solve a problem.

D.Case study debates were written up as well as recited.小题3:The underlined word “scheme” in the forth paragraph means__________.

A.timetable

B.theme

C.project

D.policy小题4:We can infer from the passage that ___________.

A.China can make and sell any product all over the world

B.high pay may not solve the problem of China’s research environment

C.cooperation with institutions has been set up to make a Chinese brand

D.the new government program are aimed at encouraging imagination小题5:Which is the best title of the passage?

A.Look for a New Way of Learning

B.Reward Creative Thinking

C.How to Become a Creator

D.Establish a technical Environment

问答题 简答题