问题 阅读理解

I used to watch her from my kitchen window. She seemed so small as she muscled her way through the crowd of boys on the playground. The school was across the street from our home and I would often watch the kids as they played during break. I remember the first day I saw her playing basketball. I watched in wonder as she ran circles around the other kids. She managed to shoot jump shots just over their heads and into the net. The boys always tried to stop her but no one could. I began to notice her at other times, basketball in hand, playing alone.

One day I asked her why she practiced so much. Without a moment of hesitation she said, “I want to go to college. The only way I can go is to get a scholarship. I am going to play college basketball. I want to be the best. My Daddy told me if the dream is big enough, the facts don’t count.” Well, I had to give it to her—she was determined. I watched her through those junior high years and into high school. Every week, she led her school team to victory.

One day in her senior year, I saw her sitting in the grass, head in her arms. I walked across the street and sat down in the cool grass beside her. Quietly I asked what was wrong. “Oh, nothing,” came a soft reply, “I am just too short.” The coach told her that at 5’5” she would probably never get to play for a top ranked team—much less offered a scholarship—so she should stop dreaming about college. She was heartbroken and I felt my own throat tighten as I sensed her disappointment. I asked her if she had talked to her dad about it yet. She told me that her father said those coaches were wrong. They just did not understand the power of a dream. He told her that if she truly wanted a scholarship and that nothing could stop her except one thing — her own attitude.

The next year, as she and her team went to the Northern California Championship game, she was offered a scholarship and on the college team. She was going to get the college education that she had dreamed of.

小题1:The author was probably the girl’s        .

A.neighbor

B.friend

C.mother

D.teacher小题2:Why was the girl heartbroken?

A.She was considered too short to be a top player.

B.Her coach stopped her training because of her height.

C.She couldn’t be on a college basketball team.

D.She wouldn’t be admitted by an ideal college.小题3:We can learn from the passage that        .

A.her family wouldn’t like to pay her college fee

B.her father forced her to play basketball in collage

C.being a top basketball player can win you a scholarship for college

D.she wouldn’t like to turn to his father for help when in difficulty小题4:Which word can best describe her father?

A.Encouraging.

B.Optimistic.

C.Stubborn.

D.Cruel.小题5:Which proverb best matches the story?

A.Practice makes perfect.

B.Rome was not built in a day.

C.Where there is a will, there is a way.

D.Pride comes before a fall.

答案

小题1:C

小题2:A

小题3:C

小题4:A

小题5:C

小题1:与其说是判断推理题不如说是细节题。从第一段的 our home 的 our (是指小女孩

的和作者的),就可以判断最有可能是 mother了。(中国人和 native English speakers 在使用

人称代词 my 和 our 有不同。中国人在比较多的场合愿意用 our 实际是说的my.另外从作

者对小女孩关注的时间I watched her through those junior high years and into high school. 和

对小女孩球队获胜消息的频度Every week, she led her school team to victory.以及对小女孩的

情感上She was heartbroken and I felt my own throat tighten as I sensed her disappointment. 也

不难做出判断。

小题2:细节理解题。在文章中的第三段可以找到答案。

小题3:细节理解题。从第三段she would probably never get to play for a top ranked team—much less offered a scholarship可以得知。

小题4:判断推理题。My Daddy told me if the dream is big enough, the facts don’t count.” her father said those coaches were wrong. They just did not understand the power of a dream. He told her that if she truly wanted a scholarship and that nothing could stop her except one thing — her own attitude. 从他爸爸的回答中可以推出.

小题5:理解主旨和要义,考查概括能力。

单项选择题
填空题