问题 阅读理解

 Francis Bacon, one of the most important philosophers(哲人) of England, was born in London and educated at Cambridge University. When he was only 15, he went to France to work for the English ambassador (大使) . Two years later he went back to England to study law. At the age of twenty-three he was chosen to parliament (议会). His ideas about how scientists should study things in nature help to bring the modern way of thinking, called the scientific method.

  One of the Bacon’s best-known books was his Essays. Each essay was a short piece of writing in which he tried to give a lesson by discussing sides of a subject such as studying, conversation, friends and healthy living. In many of his books, Bacon explained how scientists should study things as they really existed in nature and then tried to figure out what caused a particular thing to be as it was. Later, by doing experiments, the scientist could see that any one cause would always have the same result. This method, which is called inductive reasoning, is used by all the scientists today, but it was new in Bacon’s time.

5. 小题1:According to the passage we know that ____.

A.Francis Bacon was the most important philosopher of England

B.Francis Bacon had good education

C.Francis Bacon worked for a French ambassador at the age of 15

D.Francis Bacon stayed in France until he was 236. 小题2:The underlined phrase “inductive reasoning” in the last paragraph means____.

A.to discover general laws from particular facts or examples

B.to reach a conclusion by reasoning from general laws to a particular case

C.to study things as they used to be

D.to study things in a particular way7. 小题3:Which of the following is NOT true?

A.Bacon was a learned man.

B.Bacon did a lot of philosophy.

C.The inductive reasoning was widely used both today and in Bacon’s time.

D.Bacon gave scientists much useful advice.

答案

小题1:B

小题2:A

小题3:C

5. 小题1:本题为推断题。根据第一段第一句可知,培根是在剑桥大学接受的教育,可知他受过良好的教育。本题也可用排除法选出正确答案,由短文的“one of the most important philosophers”可把A排除;由“he went to France to work for the English ambassador”可把C排除;由“Two years later, he went back to England to study law”可知,培根17岁就回到了英国学习法律,因此D是错误的。正确答案为B。

6. 小题2:本题为词义猜测题。词义猜测题应根据其上下文的意思来猜测生词或词组的意思。本题可由该词组所在句的上句“Later, by doing experiments, the scientist could see that any one cause would always have the same result.”得出答案。

7. 小题3:本题为判断题。本文最后一句告诉我们归纳推理(inductive reasoning)的方法在培根时代并没有广泛运用,由此判断出C项是错误的

单项选择题
问答题

[案情] 甲、乙国有企业与另外7家国有企业拟联合组建设立永发有限责任公司(以简称永发公司),公司章程的部分内容是:公司股东会除召开定期会议外,还可以召开临时会议,临时会议须经代表1/2以上表决权的股东、1/2以上的董事或1/2以上的监事提议召开。在申请公司设立登记时,工商行政管理机关指出了公司章程中规定的关于召开临时股东会议方面的不合法之处。经全体股东协商后,予以纠正。
2005年3月,永发公司依法登记设立,注册资本为l亿元,其中甲以工业产权出资,协议作价金额1200万元;乙出资2400万元,是出资最多的股东。公司成立后,由甲召集和主持首次股东会会议,设立了董事会。2005年5月,永发公司董事会发现,甲作为出资的工业产权的实际价额显著低于公司章程所定的价额,为了使公司股东出资总额仍达到1亿元,董事会提出了解决方案,即:由甲补足差额;如果甲不能补足差额,则由其他股东按出资比例分担该差额。
2006年5月,公司经过一段时间的运作后,经济效益较好,董事会拟定了一个增加注册资本的方案,方案提出将公司现有的注册资本由1亿元增加到1.5亿元。增资方案提交到股东会讨论表决时,有7家股东赞成增资。7家股东出资总和为5830万元,占表决权总数的58.3%;有2家股东不赞成增资,2家股东出资总和为4170万元,占表决权总数的41.7%。股东会通过增资决议,并授权董事会执行。
2006年3月,永发公司因业务发展需要,依法成立了上海分公司。上海分公司在生产经营过程中,因违约被诉至法院,对方以永发公司是上海分公司的总公司为由,要求永发公司承担违约责任。
根据上述事实,请按照《公司法》的规定,分析回答下列问题:

永发公司的首次股东会议由甲召集和主持是否合法为什么