问题

巴黎和会对中国主权的进一步破坏导致中国爆发了(   )

A.新文化运动

B.辛亥革命

C.五四运动

D.国民大革命

答案

答案:C

题目分析:本题考察学生对五四运动的认识,根据所学知识,五四运动是1919年5月4日在北京爆发的中国人民彻底的反对帝国主义、封建主义的爱国运动。一战结束后帝国主义战胜国在法国召开了巴黎和会,中国作为战胜国参加,会上拒绝了中国代表团的正当提议,并把中国的青岛转让给日本,中国代表团在巴黎和会上遭到了重大失败,消息传到北京,长期积压在人民心头的怒火被点燃了,五四运动爆发,因此,本题选C。

点评:本题难度较小,考察学生的识记能力,另外,该题考察的角度很多,比如五四运动的原因,性质,阶段,初步成果,意义以及无产阶级登上历史舞台等都是命题的题点,五四运动的导火索在教材中属于基础知识,学生根据史实能直接回答,属于送分题。

阅读理解

I still remember my first day at school in London and I was half-excited and half-frightened. On my way to school I wondered what sort of questions the other boys would ask me and practiced all the answers: “I am nine years old. I was born here but I haven’t lived here since I was two. I was living in Farley. It’s about thirty miles away. I came back to London two months ago.” I also wondered if it was the custom for boys to fight strangers like me, but I was tall for my age. I hoped they would decide not to risk it.

No one took any notice of me before school. I stood in the center of the playground, expecting someone to say “hello”, but no one spoke to me. When a teacher called my name and told me where my classroom was, one or two boys looked at me but that was all.

My teacher was called Mr. Jones. There were 42 boys in the class, so I didn’t stand out there, either, until the first lesson of the afternoon. Mr. Jones was very fond of Charles Dickens and he had decided to read aloud to us from David Copperfield, but first he asked several boys if they knew Dickens’ birthplace, but no one guessed right. A boy called Brian, the biggest in the class, said: “Timbuktu”, and Mr. Jones went red in the face. Then he asked me. I said: “Portsmouth”, and everyone stared at me because Mr. Jones said I was right. This didn’t make me very popular, of course.

“He thinks he’s clever,” I heard Brian say.

After that, we went out to the playground to play football. I was in Brian’s team, and he obviously had Dickens in mind because he told me to go in goal. No one ever wanted to be the goalkeeper.

“He’s big enough and useless enough.” Brian said when someone asked him why he had chosen me.

I suppose Mr. Jones, who served as the judge, remembered Dickens, too, because when the game was nearly over, Brian pushed one of the players on the other team, and he gave them a penalty (惩罚). As the boy kicked the ball to my right, I threw myself down instinctively (本能地) and saved it. All my team crowded round me. My bare knees were injured and bleeding. Brian took out a handkerchief and offered it to me.

“Do you want to join my gang (帮派)?” he said.

At the end of the day, I was no longer a stranger.

小题1:The writer prepared to answer all of the following questions EXCEPT “          ”.

A.How old are you?

B.Where are you from?

C.Do you want to join my gang?

D.When did you come back to London?小题2:We can learn from the passage that           .

A.boys were usually unfriendly to new students

B.the writer was not greeted as he expected

C.Brian praised the writer for his cleverness

D.the writer was glad to be a goalkeeper小题3:The underlined part “I didn’t stand out” in paragraph 3 means that the writer was not       .

A.noticeable

B.welcome

C.important

D.foolish小题4:The writer was offered a handkerchief because          .

A.he threw himself down and saved the goal

B.he pushed a player on the other team

C.he was beginning to be accepted

D.he was no longer a newcomer

单项选择题 A3/A4型题