问题 阅读理解

Once when I was six years old I saw an amazing picture in a book called True Stories from Nature about the primeval(原始的)forest. It was a picture of a boa constrictor(大蟒蛇) in the act of swallowing an animal. In the book it said:“Boa constrictors swallow their prey whole without chewing(嚼)it. After that they are not able to move and they sleep through the six months that they need for digestion(消化).”

I thought deeply then over the adventures of the jungle. And after some work with a colored pencil I succeeded in making my first drawing. My Drawing Number One. I showed my work to the grown-ups and asked them whether the drawing frightened them. But they answered:“Frighten? Why should anyone be frightened by a hat?”

My drawing was not a picture of a hat. It was a picture of a boa constrictor digesting an elephant. But since the grown-ups were not able to understand it, I made another drawing. I drew the inside of the boa constrictor so that the grown-ups could see it clearly. They always need to have things explained. That's my Drawing Number Two.

The grown-ups' response this time was to advise me to lay aside my drawings of ba constrictors whether from the inside or the outside and devote myself instead to geography, history, arithmetic and grammar. That is why at the age of six I gave up what might have been a great painter. I had been disheartened by the failure of my Drawing Number One and my Drawing Number Two. Grown-ups never understand anything by themselves and it is tiresome for children to be always and forever explaining things to them.

So then I chose another profession(职业) and learned to pilot airplanes. I have flown a little over all parts of the world; and it is true that geography has been very useful to me. At a glance I can distinguish China from Arizona. If one gets lost in the night, such knowledge is valuable.

In the course of this life I have had lots of chances to meet with a great many people. And that hasn't much improved my opinion of them. Whenever I met one of them who seemed to me at all clear-sighted, I tried showing him my Drawing Number One which I have always kept. I would try to find out if this was a person of true understanding. But whoever it was, he or she would always say: That is a hat. Then I would never talk to that person about boa constrictors or primeval forests or stars. I would bring myself down to his level. I would talk to him about bridge and golf and politics and neckties. And the grown-up would be greatly pleased to have met such an intelligent man.

小题1:The writer drew his first picture in order to ________.

A.show the grown-ups what the book was about

B.frighten the grown-ups trying to enter the forest

C.remind himself of the adventures of the jungle

D.illustrate(说明)a boa constrictor's act of digesting an animal小题2:How did the writer understand the grown-ups' response to his second drawing?

A.He was actually only good at academic study.

B.It was a waste of time for him to keep on drawing.

C.He had difficulty in communicating with the adults.

D.He was good at anything but geography.小题3:The underlined word disheartened in Paragraph 4 could most probably be replaced by ________.

A.discouraged

B.dissatisfied

C.discovered

D.disturbed小题4:Which of the following statements is true?

A.The writer could have become a pilot if encouraged when young.

B.The writer finally changed his opinion of grown-ups.

C.The writer has been showing his two pictures to others ever since.

D.The writer felt nobody could have really understood him.

答案

小题1:D

小题2:B

小题3:A

小题4:D

:作者的两幅画一直都得不到人们的真正理解,他感到非常困惑。希望能遇到一个真正理解自己的人,但希望总是落空。

小题1:D推理判断题。根据第三段中It was a picture of a boa constrictor digesting an elephant.可知,应选D。

小题2:B根据第四段可知,大人们觉得作者继续画画是在浪费时间。

小题3:A词义猜测题。根据上下文和划线部分的下文the failure可知,这两幅画的失败打击了作者。故disheartened,在此可理解为“使失去信心”.

小题4:D正误判断题。根据最后一段中I would try to find out if this was a person of true understanding. But whoever it was, he or she would always say: That is a hat.可知:D项正确。

选择题
阅读理解

There is a boy in my gym class (I’ll call him Bill) who has unbearably yellow teeth that almost make everyone feel unpleasant. Recently another boy told Bill that he should “go Ajax” his teeth. Bill was crushed. Had the other boy been thinking, he would have realized that there is a better way to handle such a situation. He could have dealt with it with tact. He could have showed this hurtful truth in a more careful, sensitive way—that’s “tact”.

If a person isn’t sensitive to another’s feelings, there is no way he or she can be tactful. Yesterday, my 5-year-old brother proudly announced that he had cleaned the screen on our television set. Unfortunately, he used furniture polish(亮光油), which produced an oily film on the television screen. My mother smiled and thanked him for his efforts—and then showed how to clean the screen properly. Her sensitivity enables my brother to keep his self-respect. Yet, sensitivity alone does not make tact.

“Tactfulness” also requires “truthfulness”. Doctors, for example must be truthful. If a patient has just been disabled in an accident, a tactful doctor will tell the truth—but express it with sensitivity. The doctor may try to give the patient hope by telling them curing techniques under study or about advanced equipment now available. Doctors must use tact with patients relatives as well. Instead of bluntly saying, “Your husband is disabled,” a doctor might say, “I’m sorry, but your husband has lost feeling in his legs and…”

Tact should not be confused with trickery. Trickery occurs when a nurse is about to give a patient an injection and says, “This won’t hurt a bit.” Instead of trickery, the nurse might guarantee the patient that the discomfort of the injection is a small thing compared to the benefits of it. It would also be thoughtful for the nurse to tell the patients about some of these benefits.

Tact is a wonderful skill to have, and tactful people are usually admired and respected. Without tact our society would become an intolerable place to live in.

小题1:When told he should “go Ajax” his teeth, Bill probably felt ________________.

A.surprised

B.cheated

C.regretful

D.painful小题2:According to the author, his mother’s praise for the brother is _______________.

A.both sensitive and tactful

B.sensitive but not tactful enough

C.truthful but not tactful

D.sensitive but trickish小题3:The fourth paragraph mainly talks about __________________.

A.how to comfort the patients

B.how to use trickery carefully

C.differences between trickery and promises

D.another feature of tact小题4:Which of the following shows the structure of the passage? (The numbers stand for the paragraphs)