问题

下图中的人物是我国北朝时期著名的农学家。下列关于他的说法不正确的是(   )

A.他介绍的农业生产经验全部来源于走访

B.他写了著名的农业科学著作《齐民要术》

C.他的著作在世界农学史上占有重要地位

D.他在书中强调农业生产要遵循自然规律

答案

答案:A

题目分析:本题主要考查学生对北朝时期著名的农学家贾思勰的准确识记。依据已学知识可知,北朝的贾思勰是我国历史上著名的农学家,他注意向有经验的农民学习,并亲自参加农业生产实践,所以A项是错误的,故选A。

阅读理解

     In recent years many countries have been faced with the problem of how to make their workers more

productive. Some experts believe that the answer is to make jobs more varied. Do more varied jobs lead

to greater productivity? There is something to suggest that while variety certainly makes the worker's life

more enjoyable, it does not make him work harder. So variety is not important.

     Other experts feel that giving the worker freedom to do his job in his own way is important and there

is no doubt that this is true. The problem is that this kind of freedom cannot easily be given in the modern

factory with its complicated machinery which must be used in a fixed way. Thus while freedom of choice

may be important, there is very little that can be done to achieve this.

     Another important consideration is how much each worker contributes to the product he is making. In

most factories the worker sees only one small part of the product. Some car factories are said to be

experimenting with having many small production lines rather than a large one, so that each worker

contributes more to the production of the cars on his line. It would seem then that the degree of workers'

contribution is important.

     To what extent does more money lead to greater productivity? The workers themselves cartainly think

this is important, but perhaps they want more money only because the work they do is so boring. Money

just lets them enjoy their spare time more. A similar argument may explain demands for shorter working

hours. Perhaps if companies succeed in making workers' jobs more interesting, they will neither want

more money, nor will shorter working hours be so important to them.

1. Which of the following things will not increase productivity?

A. Making jobs more varied.

B. Giving workers freedom to do their jobs in their own way.

C. Increasing workers' contribution to production.

D. Longer working hours.

2. The last sentence in this passage means that if companies manage to make workers'jobs more

interesting, ________.

A. they will want more money

B. they will demand shorter working hours

C. more money and shorter working hours are important

D. more money and shorter working hours will not be so important to them

3. In this passage, the writer tells us________.

A. how to make workers more productive

B. possible factors leading to greater productivity

C. more money leads to greater productivity

D. how to make workers' jobs more interesting

多项选择题