Louis Pasteur, one of the world's great scientists, was born in 1822, and died in 1895.While still a young boy, Louis Pasteur made his decision to become a scientist. He spent much of his life time studying the diseases of cattle, chickens and other tame animals. His wife learned to help him with his work. Almost everyone knows that Pasteur is the man responsible for finding a way of preventing milk from spoiling (变质). Not many people know he was the first to imagine and to prove that air we breathe is full of germs (细菌). One of his greatest successes was finding a treatment for people and animals to prevent a disease called rabies (狂犬病). Louis Pasteur won many honors and could have got large amount of money. But Pasteur preferred to live simply. The real happiness of this unusual man came from his work. Louis Pasteur did so well in his life that the French government took up his work and created the Institute Pasteur in the year 1888.
小题1:According to the passage, which of the following statements is true?
A.Pasteur was a scientist and doctor as well.
B.Pasteur lived for less than seventy years.
C.Everybody knows that Pasteur succeeded in finding a way of preventing milk from spoiling.
D.Pasteur's wife was of some help to him in his work..小题2:From the passage, we know that Pasteur lived a simple life. This is because ________.
A.he earned little money.
B.he cared much about money.
C.what he really enjoyed was a simple life.
D.of all mentioned above.小题3:Why were many honors given to Louis Pasteur?
A.Because he was the greatest scientist in the world.
B.Because he spent much of his life time studying the diseases of people .
C.Because he lived simply.
D.Because he was a great success as a scientist.小题4:Pasteur could have got large amount of money if he had___________.
A.cared much about it.
B.made more discoveries.
C.lived a better life.
D.achieved more successes.小题5:To Louis Pasteur the real happiness in his life was to __________.
A.study
B.work
C.get large amount of money
D.raise tame animals
小题1:D
小题2:C
小题3:D
小题4:A
小题5:B
题目分析:文章介绍了著名的科学家Louis Pasteur取得了巨大的成就,但是却宁愿过着简单的生活。
小题1:D 细节题。根据文章第四行His wife learned to help him with his work说明他的妻子也在帮助他,故D项正确。
小题2:C 细节题。根据文章倒数3,4行But Pasteur preferred to live simply. The real happiness of this unusual man came from his work.说明他想过简单的生活,真正的快乐来自于工作,故C项正确。
小题3:D 细节题。根据文章6,7,8行Not many people know he was the first to imagine and to prove that air we breathe is full of germs (细菌). One of his greatest successes was finding a treatment for people and animals to prevent a disease called rabies (狂犬病).说明作为科学家他做出了很多的贡献,十分成功,所以人们才给了他很多的荣誉。故D项正确。
小题4:A 推理题。根据文章倒数第4行. Louis Pasteur won many honors and could have got large amount of money. But Pasteur preferred to live simply.说明他本可以挣很多钱,但是他宁愿过着简单的生活,也不愿意那样。故A项正确。
小题5:B 细节题。根据文章倒数3,4行But Pasteur preferred to live simply. The real happiness of this unusual man came from his work.说明他想过简单的生活,真正的快乐来自于工作。说明B项正确。
点评:文章介绍了著名的科学家Louis Pasteur取得了巨大的成就,但是却宁愿过着简单的生活。本文以细节题的考查为主,在解答这类问题时要求学生抓住题干文字信息,采用针对性方法进行阅读,因为这类题的答案在文章中可以直接找到。