问题 阅读理解

The young boy saw me, or rather, he saw the car and quickly ran up to me, eager to sell his Hunches (串) of bananas and bags of peanuts.Though he appeared to be about twelve, he seemed to have already known the bitterness of life.“Banana 300 naira.Peanuts 200 naira.” He said in a low voice.I bargained him down to 200 total for the fruit and nuts.When he agreed, I handed him a 500 naira bill.He didn’t have change, so I told him not to worry.He said thanks and smiled a row of perfect teeth.

When, two weeks later, I saw the boy again, I was more aware of my position in a society where it’s not that uncommon to see a little boy who should be in school standing on the corner selling fruit in the burning sun.My parents had raised me to be aware of the advantage we had been afforded and the responsibility it brought to us. I pulled over and rolled down my window.He had a bunch of bananas and a bag of peanuts ready.I waved them away.“What’s up?” I asked him.“I … I don’t have money to buy books for school.” I reached into my pocket and handed him two fresh 500 naira bills.

“Will this help?” I asked.He looked around nervously before taking the money.One thousand naira was a lot of money to someone whose family probably made about 5,000 naira or less each year.

“Thank you, sir,” he said.“Thank you very much!”

When driving home, I wondered if my little friend actually used the money for schoolbooks.

What  if he’s a swindler (骗子)? And then I wondered why I did it.Did I do it to make myself feel better? Was I using him? Later, I realized that I didn’t know his name or the least bit about him, nor did I think to ask.

Over the next six months, I was busy working in a news agency in northern Nigeria. Sometime after I returned, I went out for a drive.When I was about to pull over, the boy suddenly appeared by my window with a big smile ready on his face. “Oh, gosh! Long time.”  “Are you in school now?” I asked. He nodded. “That’s good,” I said.A silence fell as we looked at each other, and then I realized what he wanted.“Here,” I held out a 500 naira bill.“Take this.” He shook his head and stepped back as if hurt.“What’s wrong?” I asked.“It’s a gift.” He shook his head again and brought his hand from behind his back.His face shone with sweat.He dropped a bunch of bananas and a bag of peanuts in the front seat before he said, “I’ve been waiting to give these to you.”

小题1:What was the author’s first impression of the boy?

A.He seemed to be poor and greedy.

B.He seemed to have suffered a lot.

C.He seemed younger than his age

D.He seemed good at bargaining.小题2:The second time the author met the boy, the boy _____.

A.told him his purpose of selling fruit and nuts

B.wanted to express his thanks

C.asked him for money for his schoolbooks

D.tried to take advantage of him小题3:Why did the author give his money to the boy?

A.Because he had enough money to do that.

B.Because he had learnt to help others since childhood.

C.Because he held a higher position in the society.

D.Because he had been asked by the news agency to do so.小题4:Which of the following best describes the boy?

A.Brave and polite.

B.Kind and smart.

C.Honest and thankful.

D.Shy and nervous.

答案

小题1:B

小题2:A

小题3:B

小题4:C

题目分析:本文是一篇记叙文,记叙了作者遇见一个男孩,他仅有12岁,但是在街上卖水果和坚果,当作者第一次见到他时,就感觉到这个小男孩遭受了很多苦难,作者问他“为什么不上学?”,作者知道了不上学的原因,毫不犹豫的把钱给了小男孩。从此以后,小男孩可以上学了,为了感谢作者,小男孩送水果给作者

小题1:细节题,由第一段第二行Though he appeared to be about twelve, he seemed to have already known the bitterness of life可以知道答案,故选B。

小题2:细节题,由第二段倒数第二行I don’t have money to buy books for school.可以知道答案,所以选A。

小题3:细节题,由第二段第三行My parents had raised me to be aware of the advantage we had been afforded and the responsibility it brought to us.可以知道答案,所以选B

小题4:推理题,由小男孩告诉作者他没有钱上学,这说明他诚实;小男孩为了感谢作者,给作者送水果,说明他感恩,所以选C

点评:本文主要考查细节题,做细节题的关键是找出原文的根据,认真核查题支和原文的异同,常犯错误有:绝对化语言,范围扩大或缩小,以偏概全,张冠李戴等。考生首先要仔细阅读短文,完整了解信息,准确把握作者观点。

选择题
多项选择题