问题 阅读理解

(B)

Sixty-year-old grandmother, Fiona McFee, is going to stop working next year and she decided to realize a childhood dream and sail around the coast of Scotland in a small boat. Although the inside of the boat is very cosy it has no running water or electricity. Fiona says she can live without these things but she plans to take her small CD player, her hot water bottle and a bag of books to make sure life isn’t too uncomfortable.

We asked her if she was afraid of being at sea for so long. She said, “Well, I’m going to take a good compass (指南针). Anyway I’m not afraid of death because I love the sea---I just hope it loves me.” Fiona certainly has plenty of energy; in her spare time, she enjoys playing the piano, rock-climbing, canoeing and dancing. Although she is sixty, she doesn’t want to have a quiet and peaceful life. “I’m looking forward to having fun in the rest of my life and that’s exactly why I’d like to be a sailor for a while.”

小题1:The underlined word cosy in the first paragraph means ____ .

A.bright

B.dirty

C.comfortable

D.dark小题2:When Fiona McFee said “---I just hope it loves me.” What she meant was ____

A.Of course , it loves me , since I love it .

B.If I love it , it should love me.

C.I hope it will bring me a safe sailing as a return for my love of it .

D.I hope it will save my life when I am in time of danger .小题3: The reason why she would like to have the sail is that ____.

A.she thinks it will be very exciting

B.she likes sports and enjoys canoeing

C.she has decided to realize a childhood dream

D.she wants to be still active when she gets old小题4:What kind of person would you say the old woman is ?

A.Someone who does not show what she is feeling .

B.Someone who is very proud and sure of her success .

C.Someone who doesn’t use her head much .

D.Someone who is open , honest and brave .小题5:The best title for this passage is ____ .

A.Life Begins at Sixty

B.A Round Coast Sail

C.An Old Woman Sailor

D.An Unusual Hobby(爱好)

答案

小题1:C

小题2:C

小题3:D

小题4:D

小题5:A

题目分析:本文主要讲述的是一位60岁的退休老奶奶想独自一人沿着苏格兰的海岸线航行的故事。

小题1:C 推理题。根据本句Although the inside of the boat is very cosy it has no running water or electricity.说明在船里,尽管没有电,但是她仍然过得很舒服。该词是指C项。

小题2:C 推理题。根据We asked her if she was afraid of being at sea for so long. She said, “Well, I’m going to take a good compass (指南针). Anyway I’m not afraid of death because I love the sea---I just hope it loves me.”可知这里的I just hope it loves me.”希望大海能够让她安全行船,安全归来。故C正确。

小题3:D 推理题。根据文章最后2行Although she is sixty, she doesn’t want to have a quiet and peaceful life. “I’m looking forward to having fun in the rest of my life and that’s exactly why I’d like to be a sailor for a while.”可知她是想在自己年纪大的时候,仍然有积极向上的生活。故D正确。

小题4:D 推理题。她60岁了仍然想独自一人在海上,说明她很勇敢,思想很开放。根据“Well, I’m going to take a good compass (指南针). Anyway I’m not afraid of death because I love the sea---I just hope it loves me.”说明她也很诚实。故D正确。

小题5:A 主旨大意题。本文主要讲述的是一位60岁的退休老奶奶想独自一人沿着苏格兰的海岸线航行的故事。故A项“生活从60岁开始”符合题意。

点评:本文主要讲述的是一位60岁的退休老奶奶想独自一人沿着苏格兰的海岸线航行的故事。本文主旨鲜明,很容易在文中找到答案。做题时要注意文章的首段和每一段的首句或尾句,因为它们往往就是文章的主题句。阅读中要注意要点之间的关系。然后带着问题,再读全文,找出答题所需要的依据,完成阅读任务。

单项选择题

案例七:刘先生与金女士一家属于高收入高消费的家庭。其中,刘先生今年46岁,为某公司总经理;金女士今年43岁,待业;儿子刘小明今年20岁,某大学本科市场营销专业在读大二学生。
(1)收支情况:
刘先生,月收入(税前)为18000元,每年红利40万元(税前)。此外,刘先生一家每年可以取得利息收入11万元(税后),房租收入4.6万元(税后),其他收入5万元(税后)。刘先生一家每年养老保险支出125000元,教育费支出30000元,机动车保险支出15000元,每月生活开支为20000元,老人每月赡养费为4000元。同时,刘先生一家还集体到国外旅游花销15000元。
(2)资产负债情况
刘先生一家现有一套价值为80万元的自用住房和一套价值为47万元投资性房地产。同时,刘先生有一辆价值65万元的自用汽车。现金及活期存款200万元,定期存款400万元。负债只有信用卡消费1万元。
刘先生投资了南方钢铁公司1000股股票,他预期南方钢铁公司未来3年股利为零增长,每年股利为12元。预计从第四年开始转为正常增长,增长率为4%。目前无风险收益率为5%,市场平均股票要求收益率为15%,南方钢铁公司股票的标准差为2.7843,市场组合的标准差为2.3216,两者的相关系数为0.8576。
(3)保险状况
刘先生:年缴保费为11.7万元、缴费期限20年、保障终身,意外身故250万元、疾病身故200万元的商业保险,已缴费10年。同时,刘先生购买的养老保险现价值为60万元。
金女士:原所在单位为其办理年并缴费10年的国家基本养老、医疗保险。
儿子:“世纪栋梁”子女教育保险,附加意外伤害和意外伤害医疗保险,保额20万元,附加意外伤害和医疗4万元,缴费期限20年,保险期限20年,年缴保费8000元。
根据案例七,回答60~78题:

对于刘先生所持有的南方钢铁公司股票,该股票前3年的股利现值之和为( )元。

A.17.27

B.27.27

C.27.72

D.37.27

问答题 简答题