问题 阅读理解

I usually get up at 5:00. I make coffee, go to my desk and work. When my boys get up, I’m theirs. I follow the min to the kitchen and make them breakfast. While they’re eating, I make their lunch, pick out their school clothes and get the little one dressed.

My wife takes them to school. I bring them home. I am not the only father at the school gate. The boys and I walk the 12 blocks home unless the weather is terrible. Then we take the subway. I remind them of looking out, like an animal looking after their babies.

At home, they play on the computer and the little one will draw, sometimes for hours. When their mother comes home, they run to her. She has been in the official day and tired, but her attention is all on them.

I have made dinner. We sit down and eat together. After they do their homework, Karen takes them to bed. I listen to the noise of the boys’ and their mother’s voice.

One afternoon when we were on the way home from school, the boys and I stopped at the clothing store. The saleswoman looked at the boys and said to me in a low voice, “You’re Mr. Mom, aren’t you?” I felt very angry. I’m not Mr. Mom. That’s not how I look at myself. The boys have a mother, a wonderful mother. She works outside the home, I work in the home. We are parents together. I’m a father!

小题1:The first paragraph talks about_____________.

A.what the children have for breakfast

B.how busy the man is in the morning

C.why the man cooks lunch

D.when the children go to school小题2:We know from the second paragraph that_____________.

A.they take the subway to school when the weather is bad

B.the man drives a car and his wife walks to work

C.the man goes to meet the boys before school is over

D.it doesn’t take them long to arrive home小题3:Paragraph 3 tells us that __________.

A.the children’s mother is very strict with them

B.the man’s wife works in an office very near the school

C.the children’s mother used to be back hours later than them.

D.the man has three or more children and the youngest loves drawing小题4:We learn from the last two paragraphs________________.

A.what the saleswoman said has hurt the man a lot

B.before the children get to sleep, the man’s wife tells stories

C.what the man hast o do from morning to night everyday

D.the man’s wife is Karen and she talks a lot小题5:This passage tells us_____________.

A.never to call a man Mr. Mom

B.the man doesn’t enjoy working at home

C.something about the children’s school life

D.what kind of people the man and his wife are

答案

小题1:B

小题1:C

小题1:D

小题1:A

小题1:D

小题1:第一段主要描述了作者早上做的一些事情,故选B,这个男人在早晨是多么的忙。

小题1:根据I bring them home.及下文描述,可知这个男人负责接孩子回家。故选C。在放学前去接孩子。

小题1:根据At home, they play on the computer and the little one will draw,只有三个或者更多才能用all修饰,故选D。

小题1:根据“You’re Mr. Mom, aren’t you?” I felt very angry.描述,可知这个女售货员伤害了这个人,故选A。

小题1:这篇短文主要描述了作者的妻子是一位职业女人而他是一位负责在家照顾孩子的男人,故选D,告诉了我们这个男人和他的妻子是哪种人。

阅读理解与欣赏

阅读下面的文字,完成问题。

永远的门

邵宝健

  江南古镇。普通的有一口古井的小杂院。院里住了八九户普通人家。一式古老的平屋,格局多年未变,尽管人们房内的现代化摆设是愈来愈多了。

  这八九户人家中,有两户是一人独居——单身汉郑若奎和老姑娘潘雪蛾。郑若奎就住在潘雪娥隔壁。

  “你早。”他向她致意。

  “出去啊?”她回话,擦身而过,脚步并不为之放慢。

  多少次了,只要有人幸运地看到他和她在院子里相遇,听到的总是这么几句。这种简单的缺乏温情的重复,真使邻居们泄气。

  潘雪娥大概过了四十吧。苗条得有点单薄,瓜子脸,肤色白皙,五官端庄。衣饰虽时髦又很素雅。她在西街那家花店工作。邻居们很不理解,这位端丽的女人为什么要独居,只知道她有权利得到爱情却确确实实没有结过婚。

  郑若奎在五年前步潘雪娥之后,迁居于此。他是一家电影院的美工,据说是一个缺乏天才的工作负责而又拘谨的画师。四十五六的人,倒像个老头儿了。头发黄焦焦、乱蓬蓬的,背有点驼。瘦削的脸庞,瘦削的肩胛,瘦削的手。只有那双眼睛大大的,总烁着年轻的光,烁着他的渴望。

  回家的时候,他常常带回来一束鲜花,玫瑰、蔷薇、海棠、腊梅,应有尽有,四季不断。他总是把鲜花插在一只蓝得透明的高脚花瓶里。

  他没有串门的习惯,经常久久地呆在屋内。有时他也到井边,洗衣服,洗碗,洗那只透明的蓝色高脚花瓶。洗罢花瓶,他总是斟上明净的井水,噘着嘴,极小心地捧回屋子里。

  一道厚厚的墙把他和潘雪娥的卧室隔开了。

  一只陈旧的一人高的花竹书架贴紧墙壁置在床旁。这只书架的右上端,便是那只花瓶永久性的位置。

  除此之外,室内或是悬挂,或是旁靠着一些中国的、外国的,别人的和他自己的画作。

  从家具的布局和蒙受灰尘的程度可以看得出,这屋里缺少女人,缺少只有女人才能制造得出的那种温馨的气息。可是,那只花瓶总是被主人擦拭得一尘不染,瓶里的水总是清清冽冽,瓶上的花总是鲜艳的、盛开着的。

  同院的邻居们,曾经那么热切地盼望着,他捧回来的鲜花,能够有一天在他的隔壁——潘雪娥的房里出现。当然,这个奇迹就从来没有出现过。

  于是,人们自然对郑若奎产生深深的遗憾和绵绵的同情。

  秋季的一个微雨的清晨。

  郑若奎撑着伞依旧向她致意:“你早。”

  潘雪娥撑着伞依旧回答他:“出去啊?”

  傍晚,雨止了,她下班回来了。却不见他回家来。

  即刻有消息传来:郑若奎在单位的工作室作画时,心脏脉搏异常,猝然倒地,刚送进医院,就永远地睡去了。

  这普通的院子里就有了哭泣。

  那位潘雪娥没有哭,眼睛委实是红红的。

  花圈。一只又一只。那只大大的缀满各式鲜花的没有挽联的花圈,是她献给他的。

  这个普通的院子里,一下子少了一个普通的生活里没有爱情的单身汉,真是莫大的缺憾。

  没几天,潘雪娥搬走了,走得匆忙又唐突。

  人们在整理画师遗物的时候,不得不表示惊讶了。他的屋子里尽管到处灰蒙蒙的,但那只花瓶却像不久前被人擦拭过似的,明晃晃,蓝晶晶,并且,那瓶里的一束白菊花,没有枯萎。

  当搬开那只老式花竹书架的时候,在场者的眼睛都瞪圆了。

  门!墙上分明有一扇紫红色的精巧的门,门拉手是黄铜的。

  人们的心悬了起来又沉了下去。原来如此!

  邻居们闹闹嚷嚷起来。几天前对这位单身汉的哀情和敬意,顿时化为乌有,变成了一种不能言状的甚至不能言明的愤懑。

  不过,有人伸手想去拉开这扇门的时候,“哇”地喊出声来——黄铜拉手是平面的,门和门框平滑如壁。

  一扇画在墙上的门!

(1)下列对小说有关内容和形式的分析和概括,最恰当的两项是( ) 

A. 作品的标题“永恒的门”:“门”,既指画在墙上的那扇门,也能够理解为许多人的心灵之门。“永恒”,既表现了作品的悲剧性——两位主人公永远地被隔断开来,也可理解为作品更深刻的含义——人与人之间永远存在着一种可以打开,也可以封闭的隔阂。

B. 本文是以小院人对郑、潘二人的感情变化为线索贯串全文的:起头,热烈恳切盼愿郑、潘二人能发生感情;接着,对二人的缺乏温情暗示缺憾与同情;最后,许多人看见隔墙上的门,为郑潘二人黑暗“私下勾结”而倍感愤激。

C. 小说结尾以“一扇画在墙上的门”戛然而止。从写法上可见其简约含蓄之妙,从主题上也可以看出作者对于人与人之间虚伪感情的强烈讽刺。

D. 有文艺评论家说:“在一部诗剧中,要是咱们看见一幕的墙上挂着一支枪,就肯定是会在后面的戏剧的情节入耳到这支枪响”。《永恒的门》中,画师屋内那只老式的花竹书架即是如许一支“枪”。

E. 小说最后写许多人为画师整理遗物时,发现那插瓶被人擦拭过,瓶中的菊花傲然怒放。我们根据作品内容可以作出这样的推断:这是潘雪娥迟来的表白。作品结局安排这样潜在的圆满,寄寓了作者对于有情人的祝愿。

(2)联系全文,分点简要说明小说开篇的环境描写的作用。

___________________________________________________________________。

(3)小说中的两个人物形象有什么共同点?请结合文章具体内容进行归纳。

___________________________________________________________________。

(4)小说以“永恒的门”为标题,有主题思想、人物塑造、情节结构等多方面的考虑。请选择一个方面,结合全文,陈述你的观点并作分析。

___________________________________________________________________。

单项选择题 A1/A2型题