问题 阅读理解

Several years ago, I had to replace a receptionist for my unit. Before I advertised for the position, I was approached by another manager, and asked if l would consider a transfer from his staff instead of opening a new competition. My natural question was to ask who he wanted me to consider and why.

It appeared from his description of this employee, Maria, that she was having a lot of problems performing her duties, and had difficulties with her boss, and did not appear to respond to any attempts he, the manager, had made to settle the issues. Now, after listening to his explanation, I really had severe doubts. What crossed my mind, after this discussion, was that he wanted me to take a problem off his hands.

I told him I would think about it and would let him know the next day. As promised, after thinking more about this potential performance issue, I decided that I would agree to speak with Maria privately before I made any decision.

And, what I found out during this interview, left me deep in thought. As it turned out, the    performance issue appeared to result from working for a boss who never extended a good morning greeting, never gave a word of encouragement, and was constantly changing the work load and routines. The end result was a totally ruined employee who was unconfident, hated to see a new work day start.

I decided to accept her transfer to my unit. What started out as a shy, withdrawn and frightened employee turned out to be one of the most productive and loyal employee that I had ever worked with. Maria couldn't do enough and was constantly asking for more and for more responsibility. I was more than happy to give her what she needed-praise for work well done, respect as a person, and encouragement for doing well in anything she dealt with.

Sometimes, we are guilty of holding others back from accomplishing or doing or developing as they should or could. It may be a wise idea that we all look in the mirror, from time to time, to see what we are really like.

小题1:What can we learn about the writer from the first paragraph?

A.He is a manager in the company.

B.He doesn't like his receptionist.

C.He likes to compete with others.

D.He wants to find another position.小题2:After hearing his colleague's description of Maria, the writer thought that Maria_______.

A.attempted to settle the issues

B.was a problem to her boss

C.shouldn't stay in the company

D.could get on well with others小题3:Why did Maria fail to perform well in her previous job?

A.Her previous job was not suitable for her.

B.She had difficulty responding to her manager.

C.Her boss didn't inspire her working enthusiasm.

D.Her boss showed no trust in her ability.小题4:The writer accepted Maria's transfer to unit probably because he thought that________.

A.she was a ruined employee

B.she would need his protection

C.she would turn out to be a good employee

D.she was a shy and frightened employee小题5:The writer probably believes that a good boss should________.

A.praise and award his employees a lot

B.respect, praise and encourage his employees

C.greet his employees and give them much work

D.always give his employees guidance in working

答案

小题1:A

小题2:B

小题3:C

小题4:C

小题5:B

题目分析:作者在文中讲述了自己经历的一件事。一位经理向作者推荐了一名员工,通过经理的介绍作者意识到这是一个问题员工,于是他背后找到这名员工,了解到其实员工的状况都是由于经理自身的问题造成的,在鼓励和赞赏下这名员工成了作者的得力干将。这个故事告诉了我们赏识和鼓励的重要性。

小题1:A推理判断题。根据文章第一段中I was approached by another manager“,另一位经理和我接洽”由此可以判断作者也是一个经理,故选A。

小题2:B细节理解题。根据文章第二段中另一位经理的讲述Maria, that she was having a lot of problems performing her duties, and had difficulties with her boss,可知Maria是另她老板头疼的人物,故答案选B。

小题3:C细节理解题。根据文章第三段中the performance issue appeared to result from working for a boss who never extended a good morning.   greeting, never gave a word of encouragement,她的老板从来没有给她说过鼓励的话,可以判断她的问题都是由此老板的缘故造成的 ,所以答案选C。

小题4:C推理判断题。文章第四段讲述了作者私下和这名员工进行了交流,意识到了员工自身不存在什么问题,问题都出在经理身上,而且认为她会成为一名优秀员工,所以把她调到了作者所在的部门,答案选C。

小题5:B推理判断题。根据I was more than happy to give her what she needed-praise for work well done, respect as a person, and encouragement for doing well in anything she dealt with.根据作者对待Maria态度可以看出他认为老板应该尊敬表扬和鼓励他的员工,故选B。

填空题
单项选择题 案例分析题

小王是一位经验丰富的劳动保障协理员,工作中一直跟踪了辖区内一家规模较大的企业用工情况和空岗情况,并实施用工指导。昨天,这家企业的劳资部门负责人毛某告诉小王,今天要来社区商谈一下企业在社区开展招聘活动事宜。一大早,小王赶到社区,准备了纸和笔,并拿出了社区失业人员数量状况资料、接受过职业技能培训的求职者的信息资料以及相关法律法规的书,等待毛某的到来。

不一会,毛某来到了社区。经过简短寒暄后,小王和张某直接进入了工作主题。毛某就本次招聘活动进行了用工登记。尽管小王比较了解毛某所在的这家企业,但还是查检了企业的用工登记表和企业拟订的招聘简章,并对有关情况进行了询问。毛某对企业的基本情况进行了描述,并就此次招聘活动的用人需要数量、相关从业条件、提供的薪酬和福利情况等与小王进行了沟通。小王根据毛某的描述,一一做了简要记录,并回答了毛某提出的相关小区失业人员数量状况、求职者职业技能状况、人力资源市场供求状况等问题分别做了介绍。

小王仔细阅读了招聘简章,并对简章提出了修改意见。如简章中的“工资待遇面议”的表述,小王提出应明确具体的待遇条件:对“试用期为一年”的表述,小王认为应按照《中华人民共和国劳动合同法》规定,改为1个月。对小李提出的问题,毛某表示马上进行修改。

小王对修改后的招聘简章内容进行核对确认无误后,在社区发布了,企业用工信息。三天后,在小王的协助下,企业在社区举办了招聘会,企业招到了满意的员工。小王又对企业办理聘用手续进行了指导。

小王等待毛某的来前,已经做了一些准备工作。除案例当中提到的准备工作外,小王还应准备的资料有()

A.用工登记表

B.劳动合同

C.职业培训机构的招生简章

D.入户登记调查