Mr. Hungerton, her father, really was absolutely centered upon his own silly self. If anything could have driven me from Gladys, it would have been the thought of such a father-in-law. I am convinced that he really believed in his heart that I came round to the Chestnuts three days a week for the pleasure of his company, and very especially to hear his views upon bimetallism (金银双币制).
For an hour or more that evening I listened to his tiring talk about bad money driving out good, and the true standards of exchange.
“Suppose,” he cried, “that all the debts in the world were called up at once, and immediate payment insisted upon,—what under our present conditions would happen then?”
I gave the self-evident answer that I should be a ruined man, upon which he jumped from his chair, scolding me for my thoughtless quickness, which made it impossible for him to discuss any reasonable subject in my presence.
At last I was alone with Gladys, and the moment of Fate had come! She sat with that proud, delicate figure of hers outlined against the red curtain. How beautiful she was! Gladys was full of every womanly quality.
I was about to break the long and uneasy silence, when two critical, dark eyes looked round at me, and the proud head was shaken disapprovingly. “I have a feeling that you are going to propose, Ned. I do wish you wouldn’t; for things are so much nicer as they are.”
I drew my chair a little nearer. “Now, how did you know that I was going to propose?” I asked in wonder.
“Don’t women always know? Do you suppose any woman in the world was ever taken unawares? But—oh, Ned, our friendship has been so good and so pleasant! What a pity to spoil it! Don’t you feel how splendid it is that a young man and a young woman should be able to talk face to face as we have talked?”
She had sprung from her chair, as she saw signs that I proposed to announce some of my wants. “You’ve spoiled everything, Ned,” she said. “It’s all so beautiful and natural until this kind of thing comes in! It is such a pity! Why can't you control yourself?”
“But why can’t you love me, Gladys? Is it my appearance, or what?”
“No, it isn’t that.”
“My character?”
She nodded severely.
“What can I do to mend it?”
She looked at me with a wondering distrust which was much more to my mind than her whole-hearted confidence.
“Now tell me what’s amiss with me?”
“I’m in love with somebody else,” said she.
It was my turn to jump out of my chair.
“It’s nobody in particular,” she explained, laughing at the expression of my face: “only an ideal. I’ve never met the kind of man I mean.”
“Tell me about him. What does he look like?”
“Oh, he might look very much like you.”
“How dear of you to say that! Well, what is it that he does that I don’t do? I’ll have a try at it, Gladys, if you will only give me an idea what would please you.”
“Well, it is never a man that I should love, but always the glories he had won; for they would be reflected upon me. Think of Richard Burton! When I read his wife’s life of him I could so understand her love! And Lady Stanley! Did you ever read the wonderful last chapter of that book about her husband? These are the sort of men that a woman could worship with all her soul, and yet be the greater, not the less, on account of her love, honored by all the world as the inspirer of noble deeds.”
“And if I do——”
Her dear hand rested upon my lips. “Not another word, Sir! You should have been at the office for evening duty half an hour ago; only I hadn’t the heart to remind you. Some day, perhaps, when you have won your place in the world, we shall talk it over again.”
小题1:Why did the writer often come round to the Chestnuts?
A.To learn Mr. Hungertong’s standards of exchange.
B.To hear Mr. Hungerton’s views upon bimetallism.
C.To find the opportunity of staying with Gladys.
D.To discuss the present economy with Gladys小题2:What can we infer from the passage?
A.It was difficult for Gladys to choose an ideal husband from her friends.
B.It took great patience and courage for the writer to propose to Gladys.
C.Mr. Hungerton tried to stop the writer from proposing to his daughter.
D.It was impossible for the writer to have any chance to marry Gladys.小题3:Why did Gladys refuse the writer’s proposal?
A.The writer didn’t live up to her standard at the moment.
B.Richard Burton and Stanly occupied all her heart.
C.The writer did not seem to be a promising young man.
D.She was now in love with one of their friends.小题4:Which of the following words can best describe Gladys?
A.Simple-minded, active and attractive.
B.Unfriendly, cold and self-centred.
C.Careful, choosy and stubborn.
D.Lovely, confident, and idealistic.
小题1:C
小题2:B
小题3:A
小题4:D
题目分析: “我”为了接近Gladys不得不煞费苦心地和她的父亲套近乎,结果在求婚之前却被Gladys拒绝。
小题1:C。细节题。根据第一段If anything could have driven me from Gladys, it would have been the thought of such a father-in-law. I am convinced that he really believed in his heart that I came round to the Chestnuts three days a week for the pleasure of his company, and very especially to hear his views upon bimetallism。如果有什么能把我和Gladys分开,那一定是她的父亲。我使他相信我每周三次Chestnuts是为了他的公司,尤其是聆听他关于金银双币制的看法。可知,作者经常去Chestnuts是为了接近Gladys。
小题2:B。推理判断题。根据文章可知,作者打算和Gladys求婚时就被Gladys看出意图并组织了,作者一再问为什么并表示可以改,但是Gladys几次打断作者的话。说明作者向Gladys求婚需要巨大的勇气和耐心。故选B。
小题3:A。推理判断题。根据倒数第三段Think of Richard Burton! When I read his wife’s life of him I could so understand her love! And Lady Stanley! Gladys举例Richard Burton和Lady Stanley的例子,说明那样的人才是她理想中的丈夫。并且在最后一段Some day, perhaps, when you have won your place in the world, we shall talk it over again.如果有一天你能在这个世界有你的一席之地,我们也许可能再讨论那个问题。说明作者没有达到Gladys的要求。故选A。
小题4:D。人物性格判断题。根据She looked at me with a wondering distrust which was much more to my mind than her whole-hearted confidence. 可知Gladys是confident。根据倒数第三段Think of Richard Burton! When I read his wife’s life of him I could so understand her love! And Lady Stanley! Gladys举例Richard Burton和Lady Stanley的例子,说那样的人才是她理想中的丈夫。说明Gladys有点idealistic(理想主义的)。故选D。