问题 阅读理解

Habit is any action that we have performed so often that it becomes something that we do almost without thinking. Some of them are thought to be bad habits. People spend countless hours and dollars each year trying to get rid of these bad habits but often fail. Why? Change is hard work and there is no shortcut to achieve it. However, there is still some advice for you to follow.

First, look at why you do it. In other words, what’s the result of doing this thing? If your bad habit is shouting at people when you are unhappy or under pressure, what do you get from it? It may make you feel a little better for the moment. Or maybe you have a bad habit of leaving your homework undone. The result could be that you get more time to spend on the Internet!

Next, take a look on the other hand. What are you losing because of your habit? Shouting at other people is a bad habit because it makes people around you feel bad and unhappy. Leaving your homework undone is a bad habit because you may be punished by your teacher. Having more Internet time means that you are losing the chance to learn the things that you need to learn. When you think that way, you’ll find that it’s not wise to keep your bad habit! Now it is time to make a decision. What will you choose? I’m sure you will choose to do what you think is more important.

小题1:From the first paragraph we know that __________.

A.a habit is a terrible thing that we can never change

B.people take countless hours and dollars to get rid of habits

C.none of the people who try to break bad habits are successful

D.though it is difficult, we can still do something about our bad habits小题2:The underlined sentence “there is no shortcut to achieve it” means that __________.

A.it is not easy to get rid of bad habits

B.there is a long way and a short way

C.something dangerous may happen

D.we must cut it in a short time.小题3:According to the reading, if you want to get rid of your habits, you have to __________.

A.talk to others when you are in low spirits

B.know why you do what you do

C.finish your homework first

D.spend less time on the Internet小题4:Which of the following does NOT happen because of a bad habit according to the reading?

A.You are punished later.

B.Making people around you feel unhappy.

C.You feel a little better after shouting at others.

D.You leave your homework at home by accident.小题5: The main purpose of this passage is to __________.

A.introduce and describe

B.complain and disagree

C.explain and advise

D.discuss and argue

答案

小题1:D

小题1:A

小题1:B

小题1:D

小题1:C

小题1:第一段提到“Change is hard work”,但没说习惯永远改变不了。A不对;人们花钱和时间要改变的是these bad habits,而不是所有的习惯,故B不对;人们努力改变不好的习惯,但不是所有的人都没有成功。C项的none of...太绝对;故C不对。故选D。

小题1:第一段画线句子的意思是“改掉旧习惯是没有捷径可走的。”shortcut是“捷径”的意思。A“消除坏习惯是不容易的一件事。”,与划线句子一致。故选A。

小题1:作者提出了两点建议,即想一下做某事的后果是什么;想想你失去了什么。A“情绪低落时告诉他人”;B“知道为什么要做某事”;C“先完成作业”;D“少花时间上网”。B项符合题意。故选B。

小题1:根据第三段“it makes people around you feel bad and unhappy”和“you may be punished by your teacher”可知,A、B可能会发生;根据第二段“It may make you feel a little better for the moment.”可知,C项会发生;坏习惯会导致不做作业,而不是把作业忘在家里。故选D。

小题1:根据第一段最后一句“there is still some advice...”可知,下文是提建议的。故选C。

阅读理解与欣赏

阅读下文,完成问题。

百合献谁

刘心武

  看芭蕾舞剧《天鹅湖》,用望远镜细观台上,不是紧盯着王子和白天鹅,而是逐个地扫描那些配舞的天鹅,除了“三大天鹅”“四小天鹅”外,还有若干毫不能令观众特别瞩目的“众天鹅”,而在她们当中,当舞姿“凝固”时,也还有排在前列与隐在后面的区别,于是从望远镜中注意到,在最后面,一位天鹅双腿优雅地分立,头颈微偏,双手兰花般交错于翘起的裙裾上,身影与其他天鹅同样的美丽,在耐心地作为暗景中的“绿叶”,以衬托主角王子与白天鹅在追光中的“红花”怒绽。随着舞曲的流动,众天鹅也开始缓缓变换姿势,于是我从望远镜中,清晰地看到排列在最后的天鹅的细部,她的眉目,精心化妆后依然掩饰不了岁月的风霜,转动时,显露出锐瘦的锁骨,以及背后同样“锋利”的肩胛;可是,她虽隐于最后,却也满脸凄恻,浑身是戏。乐音陡变,众天鹅如风中白莲般翕合旋舞,转瞬间,我已不能再找到那位资深的舞娘……

  我的思绪,飘出了《天鹅湖》,飘出了王子与白天鹅悲欢离合的故事。我在猜想,那位资深的舞娘,她有着怎样的个人命运?当年她献身芭蕾这一“残酷的艺术”,不惜脚趾流血,苦练虚脱,一定怀着充当舞台追光下的白天鹅的美梦,她曾圆过这个梦吗?也许,若干年前,她确曾是众星所捧的那个“月”,可是,时光无情,后生可畏,她渐渐地,先是让出白天鹅这个主角,再让出“三大天鹅”之一的位置,在演出说明书上,从“挂头牌”,到名字列于后面,到隐入于“本院演员”的模糊概念中……也许,更残酷的是,她竟从未跳过主角,终其一生,也只是充当“绿叶”,并且总在“亮相”时,隐于最后一列,双手兰花般交错于翘起的裙裾上……每当那个时刻,她都能化入剧情之中,而不“走神”于自身命运的吟唱么?

  给整台演出所南的花篮,虽然也含有她的一份,但那整把的鲜花,是只献给主角的。我心中有个冲动,演出结束后,单给她,这资深的舞娘,献上一大束丰满的百合花。我把望远镜递给旁座的朋友,请他注意那位宛转于舞台暗区的资深舞娘,(甲)他先莫名惊诧:“看她作甚”及至看清了,咂舌道:“天哪,这老天鹅,还舍不得退出舞台,跳个什么劲儿么!”我接过他递回的望远镜,觉得透心地凉,不是朋友错了,不能怪他刻薄,甚至于,他那真实的直觉与非功利的直率,恰恰道破了人生、人性、人际的某些底蕴。可是我想哭,不独为那资深的舞娘,也为了天下许许多多诸如此类的人生,当然,也包括我自己……

  当出了剧场,花亭还在营业,(乙)我买下一大束昂贵的百合花,紧紧地拥在息的胸前……

1、从第一段看,资深舞娘的舞技怎样?她在舞台上的作用是什么?

_____________________________________________________________________

2、第二段中,对资深舞娘,作者“猜想”了她有怎样的命运与追求?

_____________________________________________________________________

3、第三段末“也为了天下许许多多诸如此类的人生,当然,也包括我自己……”一句蕴含了作者什么样的愿望?

_____________________________________________________________________

4、读了全文,你认为作者要把百合献给“谁”呢?

_____________________________________________________________________

5、请从上文的(甲)(乙)两处中任选一处,自选角度作简要评析。

_____________________________________________________________________

多项选择题