问题 单项选择题

李教授:目前的专利事务所工作人员很少有科技专业背景,但专利审理往往要涉及专业科技知识。由于本市现有的专利律师没有一位具有生物学的学历和工作经验,因此难以处理有关生物方面的专利。 以下哪项如果为真,最能削弱李教授的结论

A.大部分科技专利事务仅涉及专利政策和一般科技知识,不需要太多的专门技术知识。

B.生物学专家对专利工作不感兴趣,因此专利事务所很少与生物学专家打交道。

C.既熟悉生物知识,又熟悉专利法规的人才十分缺乏。

D.技术专家很难有机会成为本专业以外的行家。

E.专利律师的收入和声望不及高科技领域的专家,因此难以吸引他们加入。

答案

参考答案:A

解析:李教授得出结论的根据是:专利审理往往要涉及专业科技知识。A项如果为真,弱化了这一根据,因而也削弱了相关的结论。

阅读理解

阅读理解。

     After being laid off from her job, Ann Bauer struggled financially. She worked at several lower-paid jobs,

relocated to a new city and even declared bankruptcy. Then in December, she finally moved back into her

parents' home at age 52. "I'm back living in the bedroom that I grew up in," she said.

     Taking shelter with parents isn't uncommon for young people, especially when the job market is poor.

But now the declining economy is forcing some children to do so later in life-even at middle age.

     Financial planners report receiving many calls from parents seeking advice about taking in their grown

children after divorces and lay-offs. Kim Erickson, a financial planner in California, said she has never seen

older children, even those at 50, depending so much on their parents as in the last six months."These are

40-and-50-year-old children of my clients that they're helping out. We have a hard time saying no as a culture

to our children, and they keep asking for more," she said.

     Bauer's parents won't take rent money. She's trying to save several hundred dollars a month for a house

while working as a meeting coordinator. Bauer would prefer to live on her own, but without her parents' help,

she would "probably be renting again," she said."Buying groceries for another person isn't stretching my

budget too much," said her mother, Shirley Smith, aged 80.

     Parents usually feel guilty if they don't offer help. But a large number of well-meaning parents must delay

retirement or scale back their dreams because they have to help their children, Erickson said. And the sliding

economy might threaten their jobs.

     "I almost have to act like a financial therapist," she said to Shirley. "Here is the line I'm drawing for you.

That's fine. You can do up to this point, but at this point, now you're starting to erode ( 损害 ) your own

wealth."

1. From the passage, we can learn that _____.

A. middle-aged people even have fewer job opportunities than young people

B. few of American young people live with their parents

C. the rate of divorce in America is obviously on the increase

D. many parents are at a loss on dealing with grown children

2. How did Ann Bauer's parents act after learning about her situation?

A. They at first refused but finally allowed her to move back.

B. They didn't hesitate to invite her back home.

C. They allowed her back on condition that she bought groceries.

D. They preferred her to love on her own because of their tight budget.

3. What attitude does Erickson have towards aged parents helping their grown children?

A. She thinks it unnecessary.

B. She is in favor of it.

C. She thinks parents should be more careful with their savings.

D. Parents shouldn't feel guilty when failing to help their children.

4. What is the main idea of the passage?

A. American culture has an effect on the relationship between parents and children.

B. Children's dependence on their parents is increasing.

C. Sliding economy forces grown-ups to move to their parents' home.

D. Supporting grown children may put their parents' financial freedom at risk.

单项选择题