问题 配伍题

体检发现脚趾甲床发绀,而口唇和手指甲床无发绀()
心电图显示V1导联QRS波群呈rsR()

A.室间隔缺损

B.房间隔缺损

C.动脉导管未闭

D.肺动脉瓣狭窄

E.法洛四联症

答案

参考答案:C,B

解析:差异性青紫是动脉导管未闭合并严重肺动脉高压的特征性表现。动脉导管一般位于左锁骨下远端和左、右肺动脉分叉处,当动脉导管未闭合并严重肺动脉高压时,动脉导管水平可发生右向左分流,使降主动脉的血氧含量降低,而升主动脉、主动脉弓和头臂动脉的血氧含量不变或变化不大,造成下半身青紫,而头面部和上肢无青紫。

阅读理解

阅读理解。

     I remember my math teacher Mr. Young very well. He stood out because the kids made fun of him. He

was missing one of his fingers, and always pointed at students with his middle finger.

     I was not very good at English and math. No matter how hard I tried, I just could not figure out why I

did not understand what all the other kids found so easy to learn.

     One day, I was told that if I got one more E on my report card, I would be taken to the "big person for

kids".

     I tried really hard for weeks. I just couldn't understand how to make different parts of members into

whole things.

     The day before report cards were to come out, I knew that Mr. Young would give me an E, just like he

always did.

     I went to Mr. Young and told him that the orphanage (孤儿院) was going to send me to the big person

if I got another E on my report card. He told me there was nothing he could do; it would be unfair to the other

kids if he gave me a better grade than I had actually earned.

     I smiled at him and said, "Mr. Young, do you know how the kids make fun of you because you're missing

your finger?" He looked at me, moved his mouth to one side and said nothing.

     "They shouldn't do that to you because you can't help having a finger, Mr. Young. Just like I can't help not

being able to learn numbers and stuff like that." I said.

     The next day, when I got my report card, I tucked it into one of my books. While on the school bus, I

opened it: Geography, B + ; Mechanical Drawing, C - ; English, D - ; History, C - ; Gym, B + ; Art, C ; Math,

D -.

     That math grade was the most favorite one I ever received. Because I knew that someone in the world

finally understood what it was like for me to be missing a finger inside my head.

1. From the second paragraph we can infer that the boy is _____ in some subjects.

A. mind- blowing (给人印象极深的)

B. slow-witted (头脑迟钝的 )

C. fun-loving

D. badly-behaved

2. Where may the boy live according to the passage?

A. In an orphanage.

B. In a big prison.

C. In the school dormitory.

D. In his home.

3. What grade should the boy have got in the math test this time?

A. D-.

B. B+.

C. D.

D. E.

4. The underlined word" tucked" in the passage most probably means "_____".

A. stuck

B. listed

C. hid

D. copied

填空题