问题 单项选择题

李某的丈夫今年因车祸突然去世,儿子2岁,平时李某上班时孩子无人照看。社会工作者小申协调李某所在社区的家政服务机构,解除了李某儿子的照管问题。小申提供的这项服务体现社会工作( )的目标。

A.解除危难
B.缓解困难
C.促进发展
D.促进公正

答案

参考答案:B

解析:每个社会成员都会遇到诸多困难。一些困难比较严重,当事人应付和解决问题的能力有限,所以需要别人帮助才能解决。社会工作的目标就是帮助有困难、有需要的人缓解压力、克服困难。本案例中,小申提供的帮助,解除了李某照管儿子的问题,因此体现了缓解困难的目标。

单项选择题
阅读理解

What does it mean to say that we live in a world of persuasion? It means that we live among competing interests. Your roommate’s need to study for an exam may take priority over pizza. Your instructor may have good reasons not to change your grade. And the object of your romantic/inter­est may have other choices.

In such a world, persuasion is the art of getting others to give fair and favorable consideration to our points of view. When we persuade, we want to influence how others believe and behave. We may not always prevail — other points of view may be more persuasive, depending on the listener, the situ­ation, and the merit of the case. But when we practice the art of persuasion, we try to ensure that our position receives the attention it deserves.

Some people, however, object to the very idea of persuasion. They may regard it as an unwelcome interruption into their lives. Just the opposite, we believe that persuasion is unavoidable — to live is to persuade. Persuasion may be ethical or unethical, selfless or selfish, inspiring or degrad­ing. Persuaders may enlighten our mind or prey on our vulnerability. Ethical persuasion, however, calls on sound reasoning and is sensitive to the feelings and needs of listeners. Such persuasion can help us apply the wisdom of the past to the decisions we now must make. Therefore, the most basic part of edu­cation is learning to resist the one kind of persuasion and to encourage and practice the other.

Beyond its personal importance to us, persuasion is necessary to society. The right to persuade and be persuaded is the bedrock of the American political system, guaranteed by the First Amendment to the Constitution.

小题1:According to the passage, persuasion means ________.

A.changing others’ points of view

B.exercising power over other people

C.getting other people to consider your point of view

D.getting people to agree with you and do what you want小题2:The underlined word in the second paragraph “prevail” means________.

A.win

B.fail

C.speak

D.listen小题3:The passage states that some people object to persuasion because they think it is ________.

A.a danger to society

B.difficult to do well

C.unwelcome behavior

D.never successful小题4:The passage mainly discusses ________.

A.how people persuade

B.why people persuade

C.that persuasion is both good and bad

D.that persuasion is important and it is all around us