问题 阅读理解

November 9 is a time for us to learn a lot more about fire(火). This is what to do in a fire:

1.Shout out. Shout as loudly as you can, because people may be asleep.

2.Call 119. Never try to put out a fire yourself. Tell 119 where you are and what is on fire.

3.Keep down close to the floor. There is less smoke down there, so it’s easier to breathe and see where you are going.

4.Test the door. If the door is cool, open it carefully. If the door is hot, do not open it! Try to find a different way out.

5.Get out. Do not stop to pick up anything. A fire can become very big in a few seconds!

6.Don’t use the lift. Always use the stairs. The lift may go wrong and keep you inside.

7.Don’t go back .Even if you have left your pet or favorite toy inside, do not go back for it. Animals have a very good sense of smell. They often get out of buildings before people.

小题1:When is the National Fire Prevention Day(消防日)?

A.December 9

B.November 9

C.November 11

D.September 11小题2:How many things should we do according to the passage?

A.six

B.eight

C.seven

D.five小题3:According to the passage, when something is on fire, you must ________at once.

A.look for your pet

B.telephone 119

C.call 120

D.put out the fire yourself小题4:You should keep down close to the floor because_________.

A.there is less smoke down there

B.the firemen can find you easily

C.people may be asleep

D.you should look after your things carefully小题5:Which of the following is not right according to the passage?

A.If the door is hot, try to find a different way out.

B.Don’t use the lift.

C.People often get out of buildings before animals.

D.Do not stop to pick up anything.

答案

小题1:B

小题2:C

小题3:B

小题4:A

小题5:C

题目分析:本文讲的是九月11日是国际消防日,提出应对火灾的一些措施。

小题1:B 细节理解题。根据第一段November 9 is a time for us to learn a lot more about fire11月九日是消防日。故选B项。

小题2:C 细节理解题。根据文中提到7.Don’t go back .Even if you have left your pet or favorite toy inside, do not go back for it.可知一共有七件事,所以选C项。

小题3:B 细节理解题。根据第三行提到Call 119. Never try to put out a fire yourself. Tell 119 where you are and what is on fire.,当发现有火灾时,不要自己去扑灭,打119,所以选B项。

小题4:A 细节理解题。根据第三行提到Keep down close to the floor. There is less smoke down there, so it’s easier to breathe and see where you are going,接近地面,那烟少,所以选A项。

小题5:C 判断正误。根据最后一句话提到Animals have a very good sense of smell. They often get out of buildings before people.动物有敏锐的嗅觉,他们会先于人逃出去。所以C项错误。

单项选择题
多项选择题 案例分析题