问题 单项选择题

关于《红楼梦》,下列说法正确的是()。

A.成书于清代康熙年间

B.突破了古典小说章回体的传统体制

C.高鹗续书最为流行

D.对《牡丹亭》《金瓶梅》有重要影响

答案

参考答案:C

解析:

《红楼梦》是我国古代四大名著之~,章回体长篇小说,成书于清代乾隆年间,是我国古代最伟大的长篇小说之一,也是世界文学经典巨著之一,故排除A、B项。而《金瓶梅》的现实主义对《红楼梦》产生了很大的影响,可以排除D项。

阅读理解

Millions of British people have ditched the traditional “thank you” and took the place of it with the less formal “cheers”, according to a survey.

Although the common person will say “thank you” nearly 5,000 times a year, one in three are more likely to add a “cheers” or “ta” where it’s needed to show they are fashionable.

One in twenty now say “nice one” instead, while the younger are more likely to offer a “cool” than a “thank you”.

“Merci”, “fab” and even “gracias” were also listed as common phrases to use, as “much appreciated(感激)”.

One in twenty who took part in the survey of 2,000 people by the Food Network UK for Thank You Day, which is marked on November 24, 2011, said a formal “thank you” was now not often needed in everyday conversation. More than one in ten adults said they regularly won’t say thank you if they are in a bad mood. Most people stated that saying thank you was something that their parents trained them. A huge 70 percent of those questioned will say thank you to a person’s face without even meaning it, while one fifth avoid(避免)saying it when they know they should.

It seems our friends and family get the stress of our bad manners. Half of them admit (承认) they’re not good at thanking those closest to them. Many of them explain that they don’t say thank you because their family “already know I’m grateful”.

When spoken words won’t do, it falls to a nice text to do the job for most people.

One third will still send a handwritten thank-you note---but 45 percent admit it’s been more than six months since they tried to send one.

A quarter of British people say “thank you” with food, with 23 percent cooking a meal to show their appreciation to someone. Another 15 percent bake a cake.

It follows that 85 percent of people will be angry because of not getting the gratitude (感激)

they feel they should receive.

小题1:Most of the people who took part in the survey say that they say “thank you” _______.

A.when they are in good mood

B.completely out of habit

C.when they feel truly grateful

D.purely out of politeness小题2:The underlined word “ditched” in Paragraph 1 means “________”.

A.gave up

B.used

C.shared

D.knew小题3:It can be learned from the passage that _______.

A.different ways of expressing gratitude are all fashionable

B.people should avoid saying “thank you” nowadays

C.a thank-you note is still appreciated by most people

D.people in a bad mood never say “thank you”小题4:Which of the following is TRUE according to the passage?

A.Most people express their gratitude to others by buying food for them.

B.About fifty percent of people try not to say thank you when they should.

C.Most people may feel natural when they fail to receive others’ gratitude.

D.Many people think it unnecessary to say thanks to their family members.

单项选择题 B型题