问题 选择题

几种短周期元素的原子半径和主要化合价见下表,下列说法中正确的是(  )。

元素代号原子半径/nm主要化合价
X0.160+2
Y0.143+3
Z0.102+6、-2
L0.099+7、-1
M0.077+4、-4
Q0.074-2
 

A.等物质的量的X、Y的单质与足量的盐酸反应,生成的H2一样多

B.Y与Q形成的化合物不能跟氢氧化钠溶液反应

C.Z的氢化物的稳定性强于L的氢化物的稳定性

D.在化学反应中,M原子与其他原子易形成共价键而不易形成离子键

答案

答案:D

由题给主要化合价可知,X位于第ⅡA族,Y位于ⅢA族,Z位于第ⅥA族,L位于第ⅦA族,M位于第ⅣA族,Q位于第ⅥA族。在短周期元素中,结合原子半径的递变规律可知,X、Y、Z、L、M、Q分别为Mg、Al、S、Cl、C、O。

阅读理解

阅读理解。

     Kitesurfing as a water sport began in the 1980s, but didn't get popular until the end of last century. It is

also known as kiteboarding, and in some European countries as flysurfing. Kitesurfing works through wind

power (动力) by using a large kite to pull a rider on the water at high speed.

     At first, kitesurfing was a difficult and dangerous sport. Now it is becoming easier and safer because of

the safer kite design. For an able and strong person, kitesurfing can be a very fun, extremely exciting sport,

just like skating on the water with a feeling of flying. It has become more and more popular.

                                               

     Compared with other water sports, kitesurfing is easier to learn. A beginner can understand how to operate

the kite with 5-10 hours of training. And anybody aged from 13 to 65 can learn. It is not expensive to get the

equipment for kitesurfing, which costs $1,000 to 82,500. Training lessons range from $200 to $500 for two

or three hours.

     With the development of its equipment progress, kitesurfing is becoming even safer. After some training,

you can enjoy its excitement and challenging feeling. With the rising popularity of kitesurfing, most major

seaside cities have kitesurfing clubs. In China, Xiamen is the only place that has the kitesurfing club, which

provides professional kitesurfing training and equipments.

1. Kitesurfing has a history of about _____ years.

A. 30

B. 50

C. 100

D. 130

2. _____ is mentioned in the passage as the power of kitesurfing.

A. Water

B. Wind

C.The sun

D. The kite

3. The underlined word "range" in the passage means "_____" in Chinese.

A. 在……范围内变动

B. 按……顺序排列

C. 向 ……方向延伸

D. 根据……归类

4. The most important reason for the popularity of kitesurfing is that _____.

A. its price is getting lower and lower

B. more and more people are enjoying its excitement

C. its equipment progress makes it easier and safer

D. all people can learn and take part in it

5. The main idea of this passage is about _____.

A. the way of operating kitesurfing

B. the progress of kitesurfing equipment

C. the history of kitesurfing in China

D. the development of kitesurfing

选择题