问题 单项选择题

作为一名领导干部,尤其是主要领导干部,理所当然地应该做管方向、定决策、谋全局的事,这也是衡量一个领导干部讲不讲政治的重要标志。抓大事固然是其职责所在,但群众利益无小事,涉及群众切身利益的事情虽小,但事事牵动人心,件件关乎百姓。日理万机的 * * ,最关心的就是普通群众的小事和烦心事。他在连任的记者招待会上曾深情地说:“只有把人民放在心上,人民才能让你坐在台上”。是的,只有先把群众的“小事”放心上,才会集中力量去办大事:只有先把关乎群众生计的“小事”解决了,才有能力去办好大事。 这段文字意在强调:

A.群众的事再小也是大事

B.领导干部应多关心群众的“小事”

C.做好“小事”是办大事的前提

D.领导干部应学习温 * * 的工作精神

答案

参考答案:B

解析: 文段首先说明群众的利益无小事,紧接着以温 * * 最关心普通群众生活中的小事和烦心事的实例来对此做进一步说明,最后得出结论——“只有先把群众的‘小事’放心上,才会集中力量去办大事;只有先把关乎群众生计的‘小事’解决了,才有能力去办好大事”。由此可知,文段强调的是领导干部应多关心群众的“小事”,即B为正确答案。

单项选择题
阅读理解

阅读理解。

     It's happened to all of us: we sleeplessly toss (翻转) and turn while the person next door snores (打呼噜)

his way through the night.

     "Millions of people snore, most of whom are men over the age of 20," said Robert Bone, chief of Head and

Neck Surgery at Scripps Clinic in San Diego."As many as 45 percent of people snore, and as many as 25

percent are chronic (慢性的) snorers. Male snorers far outnumber women who snore."

     To help chronic snorers get a good night's sleep, Dr. Bone treats his patients with Somnoplasty, a

now-proven procedure that he created at Scripps Clinic six years ago. "If you snore loudly and frequently and

do not have other breathing disorders, Somnoplasty may be the solution for you," he said.

     Somnoplasty uses low-temperature radio waves to treat a well-defined area in the soft palate (鄂). A small

prong is inserted into the mouth toward the back of the throat. Then radiofrequency energy is delivered beneath

the surface of the soft palate. The treated part is heated just enough to create an area of coagulation(凝结物).

Over the next four to six weeks, the body naturally tears off the treated part, reducing volume and solidifying

the area that is responsible for snoring.

     The procedure takes place in the doctor's office, and typically lasts no longer than 15 to 20 minutes.

Patients need two to four treatments, and the procedure is 80 percent effective. Treatment costs only $200 to

$300 and is covered by some insurance. Dr. Bone treats about 800 patients a year.

     "Somnoplasty is the state-of-the-art procedure for snoring," Dr. Bone said. "It can provide much-needed

relief to chronic snorers and their families."

     For more information or to schedule an appointment, call (858) 554-8964.

1. Which of the following is true about the snorers according to Robert Bone?

 A. 45% of the snorers are men who are over the age of 20.

B. Most people in the word are chronic snorers.

C. People who toss and turn sleeplessly will never snore.

D. There are far more male snorers than female snorers.

2. We can learn from the passage that _____.

A. the procedure of Somnoplasty takes place easily and doesn't take much time

B. the procedure of Somnoplasty is totally safe

C. almost every snorer can be cured with Somnoplasty

D. Dr. Bone may be very rich

3. The fifth paragraph aims to tell us _____.

A. the causes of snoring

B. the suffering of the treatment

C. the complexity of the treatment

D. the procedure of Somnoplasty

4. From what Dr. Bone said at the end of the passage we can learn that ______.

A. he is introducing this procedure to some experts

B. he is quite satisfied with the treatment of Somnoplasty

C. he is good at making ad.

D. Somnoplasty is the best way to treat snoring

5. Where can we possibly find the passage?

A. In a science magazine.

B. In a medicine advertisement.

C. In a health magazine.

D. From a TV talk show.