问题 单项选择题

投资基金起源于( )。

A.英国

B.美国

C.德国

D.法国

答案

参考答案:A

解析: 投资基金创始于19世纪60年代的英国,繁荣于第一次世界大战后的美国,盛行于西方金融市场发达的国家。

阅读理解

English words don’t stay the same. People need new words for new ideas and new inventions. Different words come into use, or old words are used in a new way.

English can be changed by borrowing words from other languages. The word “tomato” was borrowed from Mexico and“tea”came from China and so on. Now new space and science words are being borrowed from other countries, too. New words are formed by adding two words together. “Countryside” and “earthquake” are made up of two parts. Sometimes new words are shorter forms of old words. The word  “photo” was made from “photograph” by cutting off the end of the longer word. “Plane” was made by cutting off the front part of “airplane”. The names of people and products can become new words, too. Our “sandwich” was named after a man called Sandwich and “sello tape”(透明胶带) was a name given by the company that first made the product.

小题1:New English words are needed because _____.

A.people use old words in a new way

B.the population is bigger now

C.the old words are not enough

D.new ideas and new inventions appear all the time小题2:.Which of the following words came from China?

A.Tea.

B.Earthquake.

C.Airplane.

D.Sello tape.小题3:How many ways of developing English words does the passage tell us?

A.Three.

B.Four.

C.Five.

D.Six.小题4:.The main idea of this passage is _____.

A.that the English language is always changing

B.that there are new ideas in England today

C.how people name new products and inventions

D.how people use old words in a new way

问答题


三、

秋天的怀念

史铁生

①双腿瘫痪后,我的脾气变得暴怒无常。望着望着天上北归的雁阵,我会突然把面前的玻璃砸碎;听着听着李谷一甜美的歌声,我会猛地把手边的东西摔向四周的墙壁。母亲就悄悄地躲出去,在我看不见的地方偷偷地听着我的动静。当一切恢复沉寂,她又悄悄地进来,眼边红红的,看着我。“听说北海的花都开了,我推着你去走走。”她总是这么说。母亲喜欢花,可自从我的腿瘫痪后,她侍弄的那些花都死了。“不,我不去!”我狠命地捶打这两条可恨的腿,喊着:“我活着有什么劲!”母亲扑过来抓住我的手,忍住哭声说:“咱娘儿俩在一块儿,好好儿活,好好儿活……”
②可我却一直都不知道,她的病已经到了那步田地。后来妹妹告诉我,她常常肝疼得整宿整宿翻来覆去地睡不了觉。
③那天我又独自坐在屋里,看着窗外的树叶“唰唰啦啦”地飘落。母亲进来了,挡在窗前:“北海的菊花开了,我推着你去看看吧。”她憔悴的脸上现出央求般的神色。“什么时候”“你要是愿意,就明天”她说。我的回答已经让她喜出望外了。“好吧,就明天。”我说。她高兴得一会坐下,一会站起:“那就赶紧准备准备。”“唉呀,烦不烦几步路,有什么好准备的!”她也笑了,坐在我身边,絮絮叨叨地说着:“看完菊花,咱们就去‘仿膳’,你小时候最爱吃那儿的豌豆黄儿。还记得那回我带你去北海吗你偏说那杨树花是毛毛虫,跑着,一脚踩扁一个……”她忽然不说了。对“跑”和“踩”一类的字眼儿,她比我还敏感。她又悄悄地出去了。
④她出去了,就再也没回来。
⑤邻居们把她抬上车时,她还在大口大口地吐着鲜血。我没想到她已经病成那样。看着三轮车远去,也绝没有想到那竟是永远的诀别。
⑥邻居的小伙子背着我去看她的时候,她正艰难地呼吸着,像她那一生艰难的生活。别人告诉我,她昏迷前的最后一句话是:“我那个有病的儿子和那个还未成年的女儿……”
⑦又是秋天,妹妹推我去北海看了菊花。黄色的花淡雅,白色的花高洁,紫红色的花热烈而深沉,泼泼洒洒,秋风中正开得烂漫。我懂得母亲没有说完的话。妹妹也懂。
我俩在一块儿,要好好儿活……

第⑦段中,从哪些地方可以看出“我”对生活的态度起了变化引起这些变化的主要原因是什么