问题 阅读理解

Where Are We Going, Dad? is one of the most popular television shows in China now. Fathers now take an active part in their children's lives.

Five well-known fathers and their children travel around China, riding camels through the western deserts (沙漠), fishing in the east sea, and selling vegetables to get money back home in the southwestern Yunnan Province. One dad doesn’t know how to do his daughter’s hair, but he learns quickly and does it well now. Another one must stay with his son for three days in the desert, because he and his son don’t know how to cook, the two only eat instant (即食) noodles.

This show raises an important question for modern Chinese society (社会) —what is the role(角色)of fathers in today’s China? In the old days, children must obey parents’ wishes and look after them in their old age. But Chinese parents now think that discussing and respecting (尊重) their children’s choices may be a better way to prepare them for modern society. “As they raise their children, parents are growing up at the same time,” said Wang Renping.

小题1:From this passage, we know that Where Are We Going, Dad? is a _______.

A. movie    B. song C. TV show 

小题2:Which of the following things fathers didn’t do for their children?

A. Go fishing.          B. Sell vegetables.     C. Go skating.

小题3:One of the fathers has to eat instant noodles with his son because _______.

A. it’s delicious  B. he doesn’t know the way     C. he can’t cook

小题4:In this passage the underlined word choice means _______.

A. 差异 B. 选择 C. 个性

小题5:Which of the following is true?

A. In the old days, Chinese parents must obey their children’s wishes.

B. Now Chinese children don’t have to take care of their parents in their old age

C. Parents are growing up with their children in modern China.

答案

小题1:C

小题2:C

小题3:C

小题4:B

小题5:C

题目分析:这篇文章主要讲了现在中国最流行的电视节目《爸爸去哪儿?》五个有名的爸爸及他们的孩子周游全中国,有丰富的经历。这个电视节目提出了一个现代社会问题----在当今中国,爸爸的角色是什么?过去,孩子必须尊重家长的意愿,老来时照顾父母亲。但是现在中国家长认为讨论和尊重孩子的选择可能是更好的办法。

小题1:细节理解题。第一段第一句话:《爸爸去哪儿?》是现在中国最受欢迎的电视节目之一。故选C。

小题2:细节理解题。A和B选项都在文中提及。“fishing in the east sea, and selling vegetables to get money back home in the southwestern Yunnan Province”句意:在东海钓鱼,在云南省卖蔬菜赚回家的钱。故选C。

小题3:细节理解题。根据Another one must stay with his son for three days in the desert, because he and his son don’t know how to cook, the two only eat instant (即食) noodles. 另外一个爸爸必须要和儿子在沙漠里呆三天,因为他们两人不知道怎么烧,所以两人只能吃方便面。故选C

小题4:词义猜测题。句意:但是现在中国家长认为讨论和尊重孩子的选择可能是让孩子融入现代社会更好的办法。前面有讨论,那么后面应该是选择。故选B。

小题5:推理判断题。根据最后一段的最后一句话,当他们抚养孩子时,家长同时也在成长。由此推出,现代中国家长和孩子一起成长。故选C。

单项选择题 案例分析题

45岁的张女士在一家国有企业上班。去年丈夫因病去逝,独自带一孩子生活。去年,张女士所在的企业破产,失业在家,其18岁的儿子小王高中毕业未能考上大学也失业在家。一天,母子俩一起来到社区劳动保障服务站求职。协理员小李正好忙着向街道上报有有关数据,就从文件架上取了《求职登记表》,放在桌上说到:“你们先填一下表,我忙完手头的事情后再来”。张女士母子俩填写了《求职登记表》,由于其中几项不知怎么填,就空下来了。小李忙完手中的活,才想起张女士母子俩还等自己,就先把二人的《求职登记表》放到档案柜里,便与母子俩攀谈起来。

张女士说:“我在天丰纺织厂干了20多年的挡车工,没有其他技能,现在我和孩子都没有工作,日子难过啊!如果给孩子找一个国有大企业或外资企业的岗位,给我找一个离家近、工作简单,给交纳社会保险费的稳定岗位,我就心满意足了。”儿子小王接着母亲的话说:“现在什么行业好找工作啊?我对电脑比较感兴趣,能不能给我找个IT行业的工作呢?这个行业收入高”。

简单交谈后,小李首先对张女士说:“象您这种情况可以申请认定零就业家庭,政府对零就业家庭成员好像还有优惠政策;同时我认为到公益性岗位上工作就非常符合您的情况,不但有社会保险,住房看病都有补贴,更重要的是可以一直干到退休”。小李又对小王说到:“哪个行业好找工作我不太了解,但是IT行业对求职者的技能水平要求很高,你要想收入高,就必须参加培训提高自己的技能水平”。经小李的一番劝说和讲解,母子俩改变了当初的择业要求,当场就向小李提出了零就业家庭的申请,小王也接受了参加技能培训的建议。不久,张女士如愿做起了社区保洁工作,小王也找到了自己满意的工作。

本案例中,协理员小李对小王进行职业指导的表述正确的是()

A.因小王的家庭情况比较特殊,应立即给他推荐灵活就业岗位

B.对就业形势和职业需求信息没有进行充分解释

C.因小王的家庭情况比较特殊,应给他推荐其他收入较高的岗位

D.劝小王参加大型招聘会

单项选择题 A1/A2型题