问题 单项选择题

一块试验田,以前这块地所种植的是普通水稻。现在将该试验田的种上超级水稻,收割时发现该试验田水稻总产量是以前总产量的1.5倍。如果普通水稻的产量不变,则超级水稻的平均产量与普通水稻的平均产量之比是()。

A.5:2

B.4:3

C.3:1

D.2:1

答案

参考答案:A

解析:

设该普通水稻产量为x,超级水稻产量为了,由题意,解得y:x=5:2,故选A。

阅读理解

阅读理解。

     Whenever the sun dropped and the blue sky came up, my father and I used to climb the mountain near

my house. Walking together, my father and I used to have a lot of conversations through which I learned

lessons from his experiences. He always told me, "You should have goals like climbing the mountain."

Without the mountain-climbing that we both enjoyed, We couldn't have enough time to spend together

because my father was very busy. I really got a lot from mountain-climbing. It gave me time to talk with

my father and to be in deep thought as well as develop my patience (耐力).

     Once we climbed a very high mountain. It was so challenging for me because I was only ten years old.

During the first few hours of climbing, I enjoyed the flowers and trees, and the birds' singing. But as time

passed. I got a pain in both of my legs. I wanted to quit climbing. In fact, I hated it at that mountain, but my

father said to me, "You can always see a beautiful sky at the top of the mountain, but you can't see it before

you reach the top. Only there at the top, can you see all of the nice things, just like in life."

     At that time, I was too young to understand his words. But later after that, I got to know hope and

confidence. I found myself standing at the top of the sky, which was as clear as crystal (水晶).

1. The passage tells us that mountain-climbing was            for Father and Son. [ ]

A. hard

B. enjoyable

C. painful

D. comfortable

2. The underlined word "quit" in the passage means "          ". [ ]

A. carry on

B. put off

C. give up

D. pick up

3. Which of the following is the closest (最接近的) in meaning to the father's words in the second

     paragraph (段落)?

[ ]

A. You will get all you need at the top of the mountain.

B. The sky is always as clear as crystal.

C. You can find life is full of nice things.

D. Never give up half-way.

4. We can infer (推断) from the last paragraph that           .[ ]

A. the writer was very successful in his life

B. the writer reached the top of the mountain

C. though the writer was young, he could understand his father

D. the writer used to stop half-way when he climbed the mountain

5. The best title (题目) for the passage is "          ".[ ]

A. Reaching the Top of the Mountain

B. Standing at the Top of the Mountain

C. Conversations between Father and Son

D. How to Get to the Top of the Mountain.

查看答案
单项选择题 A1型题