问题 填空题

根据图及描述回答下列问题:

(1)关闭B装置中的止水夹后,从长颈漏斗向锥形瓶中注入一定量的水,静止后如图所示,则B装置是否漏气?______(填“漏气”、“不漏气”或“无法确定”).

(2)用B装置制取二氧化碳气体,B中发生的化学方程式为______.

(3)既能用C又能用E装置的气体,应有的物理性质是______.

(4)实验室制取氧气可选用的发生装置为______(填序号),若用E装置收集得到的氧气不够纯,其原因可能是______.

答案

(1)由于加入水后,长颈漏斗中能形成一段水柱,故答案为:不漏气

(2)使用B装置制取气体,说明反应物是固体和液体,反应不需加热.故选CaCO3+2HCl=CaCl2+CO2↑+H2O

(3)用向下排气法收集气体,说明气体比空气的密度小;用排水法收集气体,说明气体不溶于水.故答案为:密度小于空气,难溶于水

(4)实验室制取氧气可以用高锰酸钾法或过氧化氢法.故选A或B;收集气体前集气瓶中没有装满水或没等气泡连续产生就开始收集

阅读理解

阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

D

People in Shanghai can quench their thirst with high quality water if the Shanghai Water Authority (SWA) is able to make good on its word. It has vowed to make the city’s water match its status as a world class city.

“The current tap water quality meets national standards, but, compared with that of the European Union and the United States, it still needs to be improved.” said the SWA’s director general, Hang Jiayi.

In other developed countries, water fountains can be found almost everywhere—people do not bother with bottled drinking water.

By 2020, the water of the Huangpu River will be treated to reduce the amount of organic waste in it. Major water works that draw water from the Huangpu will need more treatment facilities to improve the colour, texture, ammonia(氨)and nitrogen content before 2010.

These treatment facilities are expected to cost 4 billion yuan, something that could affect the price of water, according to Chen Yin, SWA’s deputy director general.

Chen said that replacing water pipes was also a key project. The city’s aged pipes are mostly to blame for the bad water quality.

The SWA has started the water facilities renovation(更新)work, including the more than 14,000 kilometres of indoor piping, 107,000 tanks on top of the buildings, and more than 6,000 underground facilities.

World Water Day came on March 22, and this year’s theme is “Water for the future”. Beijing is also drawing up plans during China’s Water Week, which runs until March 28.

By 2010, the water for the Shanghai EXPO is to be above World Health Organization standards. And, the people of Beijing will be able to drink their tap water as well.

小题1:People in Shanghai can drink their tap water_____.

A.by 2020

B.in the first half of this year

C.by 2010

D.by 2008小题2:What step need not be taken in order to improve the tap water?

A.The water of the Huangpu River will be treated.

B.Aged water pipes will be treated.

C.Water facilities must be renovated.

D.Water fountains must be found.小题3:Which is the correct statement according to the passage?

A.The tap water quality in Shanghai hasn’t met national standards.

B.World Water Day fell on March 22 this year.

C.The people of Beijing cannot drink their tap water now.

D.The treatment of the water of Huangpu River has been finished.小题4:What is the main idea of the passage?

A.The cost of treating the tap water.

B.How to reach the water standards of developed countries.

C.The project for making tap water drinkable in Shanghai and Beijing.

D.The progress of treating the water of Huangpu River.

单项选择题