问题 单项选择题

阿托品抢救有机磷酯类中毒时能

A.复活AChE

B.促进ACh的排泄

C.阻断M受体,解除M样作用

D.阻断M受体和N2受体

E.与有机磷结合成无毒产物而解毒

答案

参考答案:C

解析:常见错选D或E,原因是对阿托品的作用掌握不够。①阿托品不能阻断N2受体,故不能消除因中毒,N2受体兴奋所致的肌震颤;②阿托品的作用是阻断M胆碱受体,解除由于有机磷酸酯类中毒,体内胆碱酯酶磷酸化而导致ACh大量堆积的M样症状。

阅读理解

.

Nuclear power's danger to health, safety, and even life itself can be described in one word; radiation(辐射).

Nuclear radiation has a certain mystery about it, partly because it cannot be detected (探测) by human senses. It can't be seen or heard, or touched or tasted, even though it may be all around us. There are other things like that. For example, radio waves are all around us but we can't detect them, sense them, without a radio receiver. Similarly, we can't sense radioactivity without a radiation detector. But unlike common radio waves, nuclear radiation is not harmless to human beings and other living things.

At very high levels, radiation can kill an animal or human being completely by killing masses of cells in important organs (器官). But even the lowest levels can do serious damage. There is no level of radiation that is completely safe. If the radiation does not hit anything important, the damage may not be significant. This is the case when only a few cells are hit, and if they are killed completely. Your body will replace the dead cells with healthy ones. But if the few cells are only damaged, and if they reproduce themselves, you may be in trouble. They reproduce themselves in an unusual way. They can grow into cancer. Sometimes this does not show up for many years.

This is another reason for some of the mystery about nuclear radiation. Serious damage can be done without the knowledge of the person at the time that damage has occurred. A person can be irradiated(放射治疗) and feel fine, then die of cancer five, ten, or twenty years later as a result. Or a child can be born weak or easy to get serious illness as a result of radiation absorbed by its grandparents.

Radiation can hurt us. We must know the truth.

68. According to the passage, the danger of nuclear power lies in __________.

A. nuclear mystery              B. radiation detection

C. radiation level                 D. nuclear radiation

69. Radiation can lead to serious results even at the lowest level ________.

A. when it kills few cells             B. if it damages few cells

C. though the damaged cells can repair themselves

D. unless the damaged cells can reproduce themselves

70. Radiation can hurt us in the way that it can _____.

A. kill large numbers of cells in main organs so as to cause death immediately

B. damage cells which may grow into cancer years later

C. affect the healthy growth of our younger generation

D. lead to all of the above results

71. Which of the following can be best inferred from the passage?

A. The importance of protection from radiation can be overemphasized (过分强调).

B. The mystery about radiation remains unsolved.

C. Cancer is mainly caused by radiation.

D. Radiation can hurt those who do not know about its danger.

选择题