问题 单项选择题

下列业务中,会影响企业资产负债率发生变动的是( )。

A.以固定资产对外投资

B.收回应收账款

C.接受投资人的实物投资

D.用现金购买有价证券

答案

参考答案:C

解析: 本题所涉及的考点是资产负债率的基本含义及其影响因素。资产负债率,指企业负债总额与资产总额之间的比率。计算公式为:资产负债率=负债总额÷资产总额。因此,凡是导致负债总额或者资产总额发生变化的项目就可能导致资产负债率发生变化。以固定资产对外投资并不影响企业的负债总额或者资产总额,因为固定资产属于企业的资产,对外投资以后获得的股权仍然属于企业的资产。收回应收账款也不影响企业的负债总额或者资产总额,因为应收账款本身就属于企业的资产,收回应收账款只是变换了企业资产的形式。用现金购买有价证券也不影响企业的负债总额或者资产总额,因为现金属于企业资产,用现金购买的有价证券也属于企业资产,而且价值并不发生变化。接受投资人的实物投资导致企业的资产总额增加了,但企业的负债总额没有发生变化,因此,会导致企业资产负债率的降低。

阅读理解

At least 371people were killed and over 750 others injured Saturday in two earthquakes that hit Pakistan’s southwest Balochistan Province , officials said.

Saif-ur-Rehman, spokesperson of Provincial Disaster Management Authority said that a total of 359 people were killed and 750 others injured up till Saturday in the 7.7-magnitude(震级) earthquake that hit the province on Thursday, while the second earthquake measuring 7.2 at the Richter scale, which struck the area on Saturday afternoon, killed 12 people.

He said that the Thursday 's quake affected six districts with Awaran as the worst hit area, where 312 people were killed and 525 others injured when thousands of houses collapsed(坍塌)in various towns and villages of the district.

The spokesman said that Kech area of the province was also badly affected, where 46 people died and 240 injured in various villages.

The Saturday's earthquake hit Nokjo area of Awaran, killing 12 people, injuring dozens others and destroying many houses.

The spokesperson said that the condition of the injured and affected people is not yet known, as it happened in a far area where it would take several hours for the rescue teams to reach.

Overall the two quakes affected a population of 185,000 and 37, 000 families, said the spokesperson.

The Chinese government has sent three flights carrying relief assistance, including medicines, emergency medical equipment, water purifiers, blankets, tents weighing 260 tons in total.

It is said that the Chinese government will also be handing over cash grant worth 1.5 million U.S. dollars to Pakistan's Economic Affairs Division on Sept.30 for the quake victims.

小题1:According to the text, up till Saturday, the deaths in the earthquake that hit the province on Thursday reached ________.

A.371

B.359

C.383

D.312小题2: Which of the following is NOT true according to the text?

A.More than 750 people were injured on Saturday in the two earthquakes.

B.Five hundred and twenty-five people were injured in Awaran in the Thursday 's quake.

C.Six districts were affected by the 7.7-magnitude earthquake in Pakistan.

D.No more than one of the two earthquakes struck Awaran, Balochistan Province.小题3: We can know from the text that         .

A.the condition of the injured people in the two earthquakes was not knownon Saturday

B.the two quakes affected a population of 37, 000 and a total of 185,000 families

C.the Chinese government would send 260-ton relief materials to Pakistan on Sept.30

D.the Chinese government showed great concern for the earthquake-hit areas小题4:What can be the best title for the text?

A.Earthquakes Hit Pakistan

B.Balochistan Province Manages Disasters

C.More Relief Assistance is Needed

D.Pakistan Faces Great Loss

多项选择题