问题 阅读理解

After living in the United States for quite a long time, I do not think about the cultural differences any more. Last month, my parents came to visit me. Their observations (观察) on the American lifestyle reminded me that cultural differences between living in China and America are actually everywhere.

When my parents came to America, they praised my house. Everyone had his/her own bedroom; there was a front yard, a backyard and a garage; there were many bathrooms – all convenient and comfortable. However, they were not used to the glass doors at the first floor. My mom, from southern China, was worried that someone would break open the glass doors. Though I said that nobody would do that, she was still worried about it.

When I brought them to eat in fast food restaurants, whether it was in McDonald’s or KFC, they saw that refilling drinks was for free. This concept (观念) of free refill was so new to them.

A Chinese friend told me a story. He and his American girlfriend ate at a restaurant. His girlfriend wanted to drink English tea. He was curious, so he tried some and found that it didn’t taste bad with milk and sugar in it. Adding more water to tea is free of course, so he drank more cups. His girlfriend found it embarrassing and explained to him that what he was doing was not exactly fair. If he wanted to drink more tea, he should buy another cup. My friend thought that Americans could take advantage of the free refills, but only a few of them did that. After staying in America for some time, he changed his habit.

小题1:We can infer that the writer _____.

A.doesn’t like American culture

B.has got used to her life in America

C.received an American education as a child

D.thinks American and Chinese cultures are the same小题2:What made the writer’s parents worried?

A.That someone would break into the house.

B.That someone would be hurt by the glass doors.

C.That they wouldn’t have a bedroom of their own.

D.That they wouldn’t live comfortably in the house.小题3:When eating at McDonald’s for the first time in America, the writer’s parents were probably surprised that _____.

A.there were so many choices

B.the prices for food were so low

C.they could refill drinks for free

D.they could get extra food for free小题4:The American girl mentioned in the last paragraph thought that _____.

A.Americans like taking advantage of other people

B.her boyfriend wouldn’t like traditional English tea

C.drinking too much English tea harmed people’s health

D.her boyfriend shouldn’t take advantage of the free refills

答案

小题1:B

小题2:A

小题3:C

小题4:D

题目分析:文章介绍作者在美国生活一段时间后已经习惯了美国的生活方式,但是他的父母眼中中国和美国在很多地方还是有文化的差异的。

小题1:推理题:根据文章第一段的句子:After living in the United States for quite a long time, I do not think about the cultural differences any more可以推断出他习惯于在美国的生活,所以选B

小题2:细节题:根据文章第二段的句子:My mom, from southern China, was worried that someone would break open the glass doors.可知让作者的父母担心的是有人会闯入房间。选A

小题3:细节题:根据文章第三段的句子:whether it was in McDonald’s or KFC, they saw that refilling drinks was for free. This concept (观念) of free refill was so new to them.可知第一次在美国的麦当劳吃饭的时候,作者的父母很惊讶他们可以免费加满饮料,所以选C

小题4:细节题:根据文章最后一段的句子:His girlfriend found it embarrassing and explained to him that what he was doing was not exactly fair.可知这个女孩认为她的男朋友不应该充分利用免费续杯。所以选D。

考点: 考查文化类短文

单项选择题
单项选择题